Skocz do zawartości

BMW X1 vs BMW serii 3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie czytając temat niedowierzacie w sens jego powstania. Dwa zupełnie różne auta, dwóch (teoretycznie) zupełnie innych docelowych klientów. Ale jednak coś mnie tknęło, aby Was podpytać bo auto jest w bardzo podobnej cenie, również po doposażeniu. Jestem na etapie zamówienia X1 i teraz tak się zastanawiam czy jednak nie zacząć analizować serii 3? Przyznaję, że temat tego auta jest mi obcy, jedynie to co w konfiguratorze ustawiłem + auto oglądałem w salonie. Powiedzmy, że zarówno X1 jak i 3 podobają mi się tak samo. Auto dla rodziny 2+1 (niedługo 2+2).

Czy ktoś z Was miał może podobny dylemat? Doposażone z głową bez rozrzutności można cenowo ustawić na podobnym poziomie co X1, a to jest jednak seria 3, więc klasa wyżej? Jakość wykonania, idrive itd.... za podobne pieniądze? A jeśli się mylę to mnie szybko wyprowadźcie z błędu.

Edytowane przez chef88

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Seria 3 jest lepsza od X1 pod każdym względem poza praktycznością. Jeśli rozważasz serię 3 to pewnie myślisz też o dobrym prowadzeniu, więc X1 z napędem tylko na przód odrzuciłbym od razu 🙂

Opublikowano
  • Autor

Nie brałem pod uwagę aspektów związanych z jazdą. Po prostu pojawiła się myśl: "bmw serii 3 to przecież wyższa klasa samochodu, lepiej wykonane wnętrze, lepsze podzespoły, a cena podobna co w x1." 

Zapraszam do dyskusji.

Może źle mówię i błądzę. Chciałem kupić x1, a teraz mam dylemat i problem. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie da się porównywać X1 z serią 3 nie biorąc pod uwagę własności jezdnych. Trójka ma inną kinematykę jazdy od X1. Silnik jest zamontowany wzdłużnie, w dużej części za przednią osią. Daje to idealny rozkład masy pomiędzy osie. Ma skrzynię 8-biegową, choć 7-biegowa dwusprzęgłówka w X1 zła nie jest. Tylny napęd "wyciąga" przy wychodzeniu z zakrętu, przyspieszanie z uwagi na dociążanie osi napędzanej też jest lepsze. Nie ma sił pochodzących od napędu na kierownicy. Tu przednionapędowe X1 odpada zupełnie i jest zwykłym wózkiem na zakupy. Napęd xDrive to nieco oczywiście zmieni. Na korzyść przemawia to, że wygodniej do niego wsiąść, dzięki tylnej klapie funkcjonalność jest lepsza, siedzi się wyżej - wiadomo. Silniki jak i wiele innych podzespołów stosuje się takie same, żeby obniżyć koszty produkcji. Porównanie tworzyw we wnętrzu ma w tym przypadku marginalne znaczenie. Co z tego, że podoba się któryś plastik czy uchwyt na kubki jeśli plecy bolą przy wsiadaniu. Wygodne wsiadanie i pakowanie zakupów, wózka dziecięcego etc. kontra lepsze prowadzenie i mniejsze spalanie na autostradzie.

Opublikowano

Po przeczytaniu tematu myślałem, że wahasz się pomiędzy X1 a X3. Dopiero odpowiedzi wyprowadziły mnie z błędu, że jednak chodzi o "zwykłą" 3.

Wiele zależy od tego, w jaki sposób użytkujesz samochód - czy głównie miasto czy trasy. W mieście wygodniej na pewno będzie w X1, bo jest nieco mniejsze, wyżej siedzisz i ma większy prześwit. Natomiast w trasach (tudzież wyjazdach urlopowych) pewnie większa przyjemność z jazdy byłaby w serii 3. Aczkolwiek jeżeli ma to być auto dla rodziny 2+2 to osobiście nie brałbym w ogóle sedana pod uwagę, ewentualnie kombi. Po prostu do sedana bardzo trudno będzie spakować rodzinę na dłuższy wyjazd (oprócz normalnego bagażu dojdzie wózek i inne sprzęty dla dziecka) i nie dlatego, że ma mały bagażnik, ale z uwagi na otwór załadunkowy. Szwagier miał BMW 5 i pamiętam jak przeklinał podczas pakowania, bo to wyglądało jak układanie tetrisa. Poza tym - już czysto subiektywnie - nie podoba mi się podejście BMW do projektu deski, gdzie to stawiają duży ekran w ogóle nie wkomponowany w nic dookoła, a tak to właśnie wygląda w serii 3. Pod tym wzdlędem w X1 jest nieco lepiej.

Opublikowano

Jeśli Ci to pomoże to przed zakupem X1..wahałem się jeszcze czy nie wziąć serii 4 GC, gdyż miałem wcześniej już F36 i myślałem żeby zamiast wymienić na X1 zamienić na G26 (Auto głównie dla żony i wożenia dzieciaków,czasem jakieś dalsze wypady)

Ale przy rodzinie 2+2 uznałem, ze mija się to z celem. Teraz nie żałuje. Nie zwracałem uwagi aż tak na bagażnik, bo pakuje tylko najbardziej potrzebne rzeczy..ani w 4 czy aktualnie X1 nie miałem problemu z miejscem. 
Samo wsadzanie dziecka do X1 jest łatwiejsze, bo jest wyższe. Czasami żona siedzi z tylu między fotelikami co w 4 było niemożliwe (nie wiem jak w 3, bo wiadomo ze 4 ma ścięty tył) Jeśli zwracasz uwagę na bagażnik to pamiętaj, ze zawsze w x1 możesz zostawić półke w domu co daje więcej miejsca. 

Jeśli chodzi o prowadzenie to wiadomo, że lepszym wyborem będzie 3 czy 4. Z reszta już sama skrzynia robi różnice jak dla mnie na korzyść sedanów.

Opublikowano
  • Autor

No to chyba decyduję się na x1. Szczególnie, że jak trochę bardziej zacząłem analizować konfigurator 3ki, to podobne wyposażenie kosztuje ok 30 tyś więcej niż x1. 

• 1 rok później...
Opublikowano

I jak po prawie dwóch latach? Warto było wziąć x1? stoję przed podobny dylematem.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tez się chętnie dowiem bo stoję przed takim samym wyborem. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To ja wam namącę z poprzednimi generacjami - 5 lat temu szukałem drugiego auta i rozważałem BMW Serię 3 (F30) i poprzedni model X1.

Ostatecznie wziąłem Serię 3 i teraz właśnie przymierzam się do kupna nowej X1… ; )

F30 sobie aktualnie stoi w kącie, żona woli dziecko wozić w Passacie B8 (wygodniejszy jest), niż w F30.

Pomijając gówniany silnik jaki mam w swoim, Seria 3 fajnie się prowadzi, ale jeśli chodzi o jazdę wokół komina, wożenie dzieciaka, jazdę po krawężnikach itd, to jest mniej praktyczne.

Także wchodzi X1 ze względów praktycznych.

Jeśli miałbym tym wozem jeździć głównie w trasach, to bym wziął niwą serię 3 w kombi. Dłuższy bagażnik, lepsze prowadzenie i pewnie wyciszenie.

Do kręcenia się pod domem i wożenia dzieciaka, X1 raczej jest lekko wygodniejsze (głównie krawężniki, bo Seria 3 jest niska bardzo).

Choć nie ukrywam, że mam chęć na Serię 3 i pewnie do X1 dokupię sobie jakieś używane G, trochę już z cen zeszły. Oba sa dobre, wszystko zależy do czego ich używać. 
Raz miałem nową serię 3 w kombi na weekend (wypożyczyłem, rozważałem kupno), urosła względem F30, to już pełnoprawny rodzinny samochód.

Mnie osobiście w kombiakach brakuje jedynie trochę większego prześwitu - to samo w Serii 5. Okolice mam niestety nieprzyjazne dla zawieszenia.