Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cześć wszystkim, walczę z problemem adlue w moim G31.

Wyskoczył mi ostatnio check wraz z komunikatem "system adblue".

Skanowałem auto bimmerlinkiem, w dde znalazło błąd: 2c3000: "SCR system, diagnosis feedback: transmission of obd system error status from scr control unit to the dde"

Moduł SCR niby czysty.

Skasować się nie dało.

Trzykrotnie problem samoczynnie znikał i pojawiał się ponownie.

Wczoraj spróbowałem skasować po raz kolejny, i o dziwo poszło, check zniknął, ale "system adblue" został.

Po 3 uruchomieniach silnika check niestety wraca.

Dzisiaj kumpel podłączył Iste, i poza w/w błędem, znalazło jeszcze w module SCR: 805271: Active tank, feed pump, short circuit to ground 

Na ten moment żadnego z nich nie da się skasować.

Podpowiedzcie proszę gdzie szukać problemu, pompa, przewody, a może jeszcze coś innego?

Opublikowano
1 godzinę temu, Shadow69 napisał(a):

Dzisiaj kumpel podłączył Iste, i poza w/w błędem, znalazło jeszcze w module SCR: 805271: Active tank, feed pump, short circuit to ground

Ten błąd rozumiem że jest to zwarcie do masy (zasilanie pompki w zbiorniku adblue).

1 godzinę temu, Shadow69 napisał(a):

2c3000: "SCR system, diagnosis feedback: transmission of obd system error status from scr control unit to the dde"

Ten też wskazuje na problem komunikacji jednostki sterującej adblue do sterownika silnika (DDE)

Tak jak napisałeś w innym wątku powinieneś szukać przetartej wiązki która idzie od zbiornika adblue do komory silnika (tu może Ktoś wesprze co już to rozbierał/poszukiwał).

Sam mam G31 i jestem ciekawy w którym miejscu pojawia się problem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dodatek do adblue stosuje w sumie od zawsze, także pod kątem kryształków jest czysto.

Ja używam tunap.

Błąd dokładnie jak mówisz - dotyczy zwarcia pompki do masy.

Błąd 2C3000 z tego co doczytałem wywali zawsze jeśli moduł SCR coś złapie, więc wygląda że wynika on z błędu pompki.

Z tego co patrzyłem, ze zbiornika wiązka wydaje się iść bezpośrednio do bagażnika, do modułu SCR, dopiero z niego jest gdzieś połączenie do DDE.

Szukałem w ista czy można zainicjować samą pompkę, ale niestety nic nie znalazłem.

Możliwe że ze względu na błąd funkcja ta jest niedostępna.

Na samą myśl o wymianie zbiornika mam odruch wymiotny...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na poniedziałek jestem umówiony z majstrem na grubszą diagnozę, także zobaczymy co wyjdzie.

Generalnie jestem nastawiony na naprawę, a nie usunięcie układu.

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No i mam mały update.

Mechanik w pierwszej kolejności podniósł soft we wszystkich sterownikach do najnowszego (mój był fabryczny z 2017), po czym błąd "zwarcie pompy do masy" zamienił się na "przerwa w obwodzie grzałki przewodu dozującego". 

Grzałka fatycznie jest spalona (na co też od początku typował majster), więc czekam teraz na zamówiony nowy przewód.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
6 godzin temu, Shadow69 napisał(a):

Grzałka fatycznie jest spalona (na co też od początku typował majster), więc czekam teraz na zamówiony nowy przewód.

:E