Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/elon-musk-rozpoczal-wojne-cenowa-jak-dotychczas-z-mizernym-skutkiem/mx5lehq

Swoją drogą wczoraj czytałem kolejny test, w którym okazuje się że “legendarny” autopilot Tesli… przegrywa z najnowszymi rozwiązaniami konkurencji, w tym przede wszystkim z najnowszymi systemami BMW 🙂

Myślę, że sytuacja na rynku może się też mocno zmienić po wprowadzeniu nowego napędu BMW w architekturze 800V czyli eDrive6 na przełomie 2024/2025

Edytowane przez Pe.te
Opublikowano (edytowane)

Widzę po historii, że jesteś fanem BMW. Ja byłem zakochany w E60, mieliśmy przez 10 lat jedną w firmie, ale teraz chyba bliżej mi do Audi, ale na końcu i tak wybieram dla mnie najlepsze auto w swojej klasie vide IX. Nie zgadzam się z bezkrytycznym podejściem Adama do Tesli - to świetne elektryki, ale przeciętne samochody. Ale zgadzam się, że BMW zaspało po I3.

Edytowane przez hitch5
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Spotkałem się z opinią, że to nie tyle było “zaspanie” ile świadoma decyzja o wstrzymaniu inwestycji w elektryfikację, jako że wg analiz BMW - rynek wtedy nie był jeszcze na to gotowy.

Pamietajmy, że i3 debiutowało kilka lat przed aferą dieselgate, kiedy świat kochał silniki spalinowe, zwłaszcza diesle, a Tesle (przynajmniej w Europie) traktowało się wciąż jako ciekawostkę…

Może to i prawda - natomiast faktem jest, że później zdecydowanie zbyt długo wstrzymywali się z “odmrożeniem” koncepcji elektryfikacji i teraz gonią rynek, który w międzyczasie mocno przyspieszył.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rząd USA wpłacił rodzimym firmom z branży elektromobilności pieniądze na rozwój, dzięki czemu wyprzedziły europejską konkurencję. Toczy się o to mały konflikt na linii USA - UE 🙂