Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czekam aktualnie na IX1 eDrive20 z planowanym odbiorem na grudzień 2023 r. Auto zapewne dotrze do dealera na letnich oponach (koła 20 cali). Zastanawiam się jakie opony zimowe wybrać do elektryka. Czy iść  w rozmiar 20 cali i przekładać same opony czy wybrać kompletne 18 ale mniej urodziwe. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja bym nie patrzył az tak na wygląd w przypadku zimowych a bardziej na komfort jazdy trzeba wziąść pod uwagę zimowe koleiny zmrożony śnieg,lód postawiłbym jak już na 18 i tez sa ładne wzory felg.Osobiscie wybrałem 17 cali na zimowe do x1 23d pozdrawiam 

Opublikowano

Na przykladzie serii 1 doradze, ze lepiej zainwestowac w zestaw z drugimi felgami. 

Zmiana kol na zime to 15 minut wtedy i znikomy koszt. Zmniejszone ryzyko uszkodzenia felgi i opon przy przekladaniu. Chyba nawet latwiejsze przechowywanie, a wyzszy koszt zakupu zwroci sie przy sprzedazy. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 29.09.2023 o 08:52, michalgti napisał(a):

Witam. Czekam aktualnie na IX1 eDrive20 z planowanym odbiorem na grudzień 2023 r. Auto zapewne dotrze do dealera na letnich oponach (koła 20 cali). Zastanawiam się jakie opony zimowe wybrać do elektryka. Czy iść  w rozmiar 20 cali i przekładać same opony czy wybrać kompletne 18 ale mniej urodziwe. 

x1 to jedyne wygodne auto jakie mam dziury nie dziury i leci się mięciutko , nie wyobrażam sobie w takim małym Savie/ suviku jak zwał tak zwał 20" 

w m3comp jest oki ale ine w x1 i znowu na każdy krawężnik musiałbym uważać 😉

male-bmw-2.png
Opublikowano

Ja mam 19 na lato 17 na zime i myślę że jest idealnie juz same 19 letnie sa dosyć twarde zawieszenie adaptacyjne m

Ja mam w x1 akurat oryginalne zimówki ale w f30 mialem nie orginalne i tez byly ok wazne zeby rozstawy i wszystkie wymiary felgi byly identyczne co orginal i nie będzie problemu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 godziny temu, dawido922 napisał(a):

Ja mam 19 na lato 17 na zime i myślę że jest idealnie juz same 19 letnie sa dosyć twarde zawieszenie adaptacyjne m

Ja mam w x1 akurat oryginalne zimówki ale w f30 mialem nie orginalne i tez byly ok wazne zeby rozstawy i wszystkie wymiary felgi byly identyczne co orginal i nie będzie problemu

17" w x1 to już balon 😜 ja świadomie wziąłem 18" lato i zima żeby było wygodnie ale już auto trochę pływa , a przy 17" w zimę to już lekki strach bym miał 

male-bmw-2.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
51 minut temu, kosa4444 napisał(a):

19 to już za dużo?

zależy jak chcesz żeby ładnie wyglądało to i 20" cali jest , jakby brał x1m35i to miałbym 20" ale najmocniejsze było 23i i świadomie mając inne auta niskie i twarde wziąłem 18" żeby nie musieć zwracać uwagi na krawężniki , jakby to było moje jedyne to wziąłbym pewnie 19" 🙂 zależy od twoich potrzeb i oczekiwań 🙂

male-bmw-2.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ja mam lato/zima 18" na sime fajne ciemnie felgi m performance

male-bmw-2.png
Opublikowano
8 godzin temu, wehyr napisał(a):

17" w x1 to już balon 😜 ja świadomie wziąłem 18" lato i zima żeby było wygodnie ale już auto trochę pływa , a przy 17" w zimę to już lekki strach bym miał 

Czy ja wiem czy balon miałem w f30 17tki na zime i nie narzekałem samochód dobrze się prowadził.Ja zdecydowanie stawiam na komfort w zimie 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
10 godzin temu, dawido922 napisał(a):

Czy ja wiem czy balon miałem w f30 17tki na zime i nie narzekałem samochód dobrze się prowadził.Ja zdecydowanie stawiam na komfort w zimie 

w f30 kiedyś też miałem zima 17" i było oki ale tutaj wyższy środek ciężkości i auto nie będzie za bardzo stabilne 🙂 ale to Tobie ma przecież pasować 🙂 

male-bmw-2.png
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 19.10.2023 o 08:06, wehyr napisał(a):

w f30 kiedyś też miałem zima 17" i było oki ale tutaj wyższy środek ciężkości i auto nie będzie za bardzo stabilne 🙂 ale to Tobie ma przecież pasować 🙂 

Witam, jakim momentem przykręcasz koła, masz wiedzę ?

Drugie pytanko, jakie czujniki trzeba zastosować tzn, jaka częstotliwość 433 MHZ ? Możesz coś polecić 🙂

Kupiłem felgi AEZ Havanna Dark 19" ET46 i do tego opony Bridgestone Blizzak LM001 245/45R19  w sumie taki sam rozmiar jak letnie ponieważ tak mam wyszczególnione w homologacji.

Czerwony hebel mnie ogranicza a miałem dobre promo z ASO na zestaw 18" i chciałem na zimę.

Pozdr.  

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Robię supla do tematu, bo jestem po złożeniu kół i potwierdzam. Proszę MOD-a żeby to połączył.

Montaż kół kluczem dynamometrycznym momentem 140 Nm ( jest info w instrukcji ) każda śruba, włącznie z antykradzieżówką jeżeli ktoś ma.

Czujniki mają częstotliwość 433MHz. Po zamontowaniu kół w samochodzie trzeba je aktywować. Należy wybrać w iDrivie -> ZIMOWE , ROZMIAR, zresetować RDC, a następnie zacząć jazdę ponieważ wczytuje się podczas jazdy. Po kilku kilometrach powinien załapać.

Po przejechaniu 700 km na nowych kołach, sprawdziłem stopień dokręcenia i dwie śruby bardzo minimalnie wręcz profilaktycznie doszło, zalecają żeby sprawdzić. 

Edytowane przez Franek Dolas
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

To i ja podbijam… czy czujniki do zimówek muszą spełniać jakieś specjalne normy, jakieś dodatkowe specyfikacje czy tylko aby były 433Mhz?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.05.2025 o 09:33, Werther napisał(a):

To i ja podbijam… czy czujniki do zimówek muszą spełniać jakieś specjalne normy, jakieś dodatkowe specyfikacje czy tylko aby były 433Mhz?

Nie pomogę, ale kiedy szukałem zestawu czujników, to różnica miedzy oryginałem ( czy OEM ) a wynalazkiem była 50 PLN na komplecie, więc dylematu nie miałem.  

Tu piszę o czujniku i jest fotka 

Edytowane przez Franek Dolas