Skocz do zawartości

Problematyczna maglownica ZF, BMW F20/30 itp, głośne stuki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, niedawno kupiłem F20 po małej stłuczce. Poprzedni właściciel zmieniał maglownicę, mam starą do wglądu. Obydwie to ZF, z nakrętką na 17stkę. Do maglownicy ThyssenKrupp są zestawy naprawcze, do ZF nie. Podobno wystarczy kręcić śrubą 17, ustawić i skasować luz. Kręciłem i nic to nie dało, kierownica dalej stuka jak opętana. Chciałem rozkręcić stary magiel, jednak obrobiła mi się ta nakrętka na 17stkę... (jakiś mega słaby materiał, w maglu założonym w aucie już też się obrabia mimo dobrze dobrze dociśniętej nasadki...) Udało się komuś skasować luz na maglownicy ZF, da się coś z tym zrobić czy zostaje mi wymiana na inny magiel lub regeneracja? 

Steering-Gear-Rack-Pinion-32108092391-OEM-BMW-M4-M3-M2-F82-F80-F87-2015-17-303111426812-6.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mialem taki luz w F20 i mam w F25. Przy krotkich nierownosciach stuka. Generalnie rzadko i raczej nie przeszkadza. W F20 bylo to od kiedy kupilem, po 3 latach nic sie nie pogorszylo. Typowy problem. Jezdzic i tyle.

Opublikowano

To nie stuki tylko ostre napierdzielanie xD Po dokręceniu śruby kasującej luz przestała wracać do środka i stuka dalej, również na nierównościach... Właśnie idę ją wykręcać i oddaję do regeneracji 🙂

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Maglownica zregenerowana, zrobiłem 300km... I awaria Miał ktoś takie błędy? Przy próbie skręcenia wywala błąd wspomy. Przy bardzo powolnym kręceniu nie wywala. 

Bez tytułudsasadas.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Info dla potomnych, winowajcą był silnik magla. Po zmianie wszystko ok. Spece od regeneracji się za niego zabierały i zepsuły. Gorąco polecam :))) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam..miałem problem z maglem (silniczkie) w f20. Kiera cieżko chodziła,nie odbijała

Jest akcja serwisowa w aso-usterka usunięta za free-polecam;)