Skocz do zawartości

BMW F20 dokładanie Bluetooth

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Chcę założyć BT w mojej f20. Fabrycznie jest radyjko professional :

S663Radio BMW Professional

S698Area-Code 2 For DVD

Mój kumpel miał f20, radio wyglądało identycznie jednak miał bt, do puszczania muzyki. Jego kody wyposażenia wyglądały tak :

S663Radio BMW Professional

S698Area-Code 2 For DVD

S6NH Hands-Free System With USB Interface

Czego brakuje w moim aucie żeby BT zadziałało? Widziałem stacje jak moja, jednak z naklejką BT na niej. Moja tego nie posiada. Widziałem również że ma stacja z BT ma dodatkowe 2 wejścia obok głównej wtyczki radia. Od czego są i czy muszę podłączać żeby ruszyło?

W poprzednim aucie (e81) dokładałem adapter BT i było elegancko, ale w F20 ze chcę zrobić tak jakby było oryginalnie 🙂

20230817_095722.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Który rok auta? Pokaż jak wygląda menu. Sprawdź czy nie masz w bagażniku Comboxa, bo może się okazać, że wystarczy kodowanie.

Opublikowano
  • Autor

Produkcja kwiecień 2012. Menu i stacja wygląda tak. W f20 combox chyba powinien być pod podłoga bagażnika, tam obok bezpieczników. U mnie pusto, nie ma nic 😕

20230821_101122.jpg

Opublikowano
  • Autor

Znalazłem coś takiego, radio professional z naklejką BT. Jak się domyślam sama stacja nie ma w sobie anteny bluetooth. Jest z tyłu więcej wyjść na przewody. 
Znalazłem również taki "przewód bluetooth", jedna to raczej wtyczka do radia, z drugiej strony nie wiem... To byłaby antena, której nigdzie się nie wpina, tylko daje w odpowiednie miejsce? 

Bez tytułu87876.jpg

01454457451.jpeg

Opublikowano
  • Autor

Kupiłem już radio z naklejką jak wyżej. Szukając części na BMW Store widzę że w wyposażeniu S6NH jest jeszcze inna antena dachowa (65 20 9 226 896) i wzmacniacz antenowy (65 20 9 230 911) . Czyli wymiana samego radia raczej nic nie da... Nie mogę jednak znaleźć wiązki do tych rzeczy. Tu pojawia się problem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A masz jasnobrazowe gniezdo z tylu? Zaraz obok tych dwoch malych gniazd pod wentylatorkiem. To co pokazales to jest antena BT montowana normalnie gdzies tam pod deska. Pletwe na dachu masz w przypadku, gdy masz antene GPS, o ile dobrze pamietam i wtedy tam jest kilka anten.

Ja mialem F20 ze starym systemem opartym na CIC, tak jak Ty i mialem w bagazniku modul telekomunikacyjny i on obslugiwal BT. Jednak wydaje mi sie, ze w przypadku prostszego systemu bez tych wszystkich komunikacyjnych bzdur i bez swiatlowodu, sam BT obsluguje jednostka centralna. Po podlaczeniu anteny i odpowiednim kodowaniu, powinno Ci to ruszyc, aczkolwiek moze ktos kto robil takie doposazenie potwierdzi to bardziej autorytatywnie.

Opublikowano
  • Autor

Jest takie gniazdo bo zmieniałem stacje radia. Kupiłem coś takiego, wzmacniacz sygnałowy. Słyszałem że to obsłuży BT, kabelek obrany z izolacji i włożony do radia ale nie szuka. Czyli nie tędy droga 🙂

20230905_183808.jpg

20230905_183930.jpg

Opublikowano
  • Autor

A kupiłem to, bo znalazłem w internecie coś takiego. I miało to odpowiadać za BT

FB_IMG_1693934384602.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie wiadomo czy piny sa w tym samym miejscu w tym czyms dziwnym co kupiles. Czemu nie nabyles oryginalnego kabla, takiego jak pokazywales gdzie wyzej. A masz zakodowane wszystko prawidlowo? Dodales BT do listy wyposazenia i przekodowales zegary, HU i FEM na wszelki wypadek?

Opublikowano
  • Autor

Właśnie wszystko jest zakodowane. Problem jest w dostępności tego kabla, nie mogłem znaleźć nic na sprzedaż. A to co kupiłem kosztowało 9zł + wysyłka dlatego zaryzykowałem 🤣

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Z tego co widze, to antena BT to jeden przewod. Przynajmniej tak to wyglada na schemacie. W przypadku gdy jest podlaczana do Head Unit, to sama antena idzie do konsoli centralnej gdzies tam na prawo od hamulca recznego. Spojrz w to szare gniazdo w HU i zobacz ktory pin jest zajety. Porownaj to z tym wynalazkiem co kupiles. Moze tu i tu jest inny pin wykorzystany.

A tak nawiasem mowiac, to Ty w ogole masz mikrofon w aucie? Mikrofon idzie na piny 17, 22 i 33 w glownej wtyczce HU. Masz tam w ogole kable?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Trochę o tym temacie zapomniałem... Nie mam mikrofonu. Dałem sobie na razie spokój z BT. Prędzej pewnie dołożę NBT albo Androida bo szkoda za robotę.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Odkopuję swój własny post. BT dołożone, śmiga elegancko. Koszt całości 220zł, wystarczy zmiana jednostki i zakodowanie. Na razie nawet bez anteny, mikrofonu itp. To ogarnę później, najważniejsze że już można puszczać muzykę.

Potrzeba radyjko jak na foto. Naklejka Magneti Marelli i "dziurki" z przodu 🙂 image.png.d10ca3922682a01c1506b413a33bc477.png

image.png.aaf0b41bb9a48267bca4c6069e9110e5.png