Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam problem taki: silnik M54B30. Sonda przed katem, bank1 pokazuje błąd 150- lambda próbę voltage upstrem sensor 1. Faktycznie sonda bank 1 stoi na 0,43-044v, brak korekty paliwowej. Sonda bank 2 chodzi dobrze, podbija mocno dawkę. Zamieniłem wtyczki sond, czyli wtyczkę bank 2 podłączyłem do sondy bank1. Wtyczkę bank1 podłączyłem do sondy bank2. Sytuacja się zmienila: bank 1 zaczal pracować, bank 2 stanął.

Mechanik przedzwonił przewody sondy bank 1 od kompa do wtyczki i twierdzi że są okej.

Pytanie co dalej sprawdzic, czy od razu komputer do elektronika?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli po podmianie wtyczek błąd przeskoczył z bank 1 na bank 2 to raczej sonda jest uwalona.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

No właśnie nie jest. Może inaczej opisze:

Sonda bank1: wpięta we wtyczkę bank1 nie dziala, wpięta we wtyczkę bank2 dziala

Sonda bank2: wpięta we wtyczkę bank2 dziala, wpięta we wtyczkę bank1 nie dziala.

Ponoć na każdym przewodzie bank1 jest przejscie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To inna sprawa, kupiłeś auto w takim stanie? Czy stało się z czasem. Jak kupiłeś to może ktoś się softem bawił żeby wykodować sondy, aktualizacja winkfp powinna pomóc. Jeżeli stało się z czasem to raczej sterownik do roboty lub wymiany.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

Stało się po zmianie kolektorów z m54 na m52 bez katow. Sondy za kątami były wywalane przed zmianą i było ok. Obawiam się że trzeba będzie grzebać w sterowniku.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A więc, najprostsze rozwiązania są najlepsze. Uszkodziła się ceramika i sonda raz coś łapała, raz nie. Po wymianie sondy problem rozwiązany