Skocz do zawartości

Wyrzucony katalizator i odpięta sonda lambda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem E32 M30 3.5 z wywalonym katalizatorem i odpiętą sondą lambdą... czy tak na pewno powinno być?

Po co odpinać sonde? Czy w tym modelu sonda nie jest przed katalizatorem?

Jeśli tak jest to powinna być podpięta prawda?

Pozdrawiam

Opublikowano

Otoz tak wyglada sprawa ... Sonda niekoniecnzie musi byc przed katalizatorem ale przewaznie tak jest ... Otoz wycinajac katalizator zmienia sie charakterystyke i wlasciwosci uklaud wydechowego ... Zatem inaczej rozkladaja sie sily przeplywu spalin i ich sklad ... Po wycieciu katalizatora sonda lamda dostaje inne pomiary i wysyla inne informacje do przeplywki/przepustnicy. Wobec tego praca silnika mogla byc zaklocna i zeby tego efektu nie bylo odlaczono sonde lambda. Ot i cala tajemnica :)

p.s. radze powrocic do oryginalu :>

Opublikowano
Otoz tak wyglada sprawa ... Sonda niekoniecnzie musi byc przed katalizatorem ale przewaznie tak jest ... Otoz wycinajac katalizator zmienia sie charakterystyke i wlasciwosci uklaud wydechowego ... Zatem inaczej rozkladaja sie sily przeplywu spalin i ich sklad ... Po wycieciu katalizatora sonda lamda dostaje inne pomiary i wysyla inne informacje do przeplywki/przepustnicy. Wobec tego praca silnika mogla byc zaklocna i zeby tego efektu nie bylo odlaczono sonde lambda. Ot i cala tajemnica :)

p.s. radze powrocic do oryginalu :>

:(

Też bym chciał oryginał ale katalizator do E32 to pewnie majątek... :(

Obecnie mam prosta rurę :-/

Pozdrawiam

Opublikowano
nie sie co martwic ...

kolega w 730 r6 wywalil katalizator i wstawil rure i auto chodzilo duzo lepiej - szybciej wkrecalo sie na obroty...

jednak sonda zostala na swoim miejscu - czyli przed katalizatorem

Może miał zatkany katalizator?

W każdym razie mi się ta wypięta sonda bardzo nie podoba... może jest nie sprawna. Gdzie wogule dokładnie jest sonda w tym modelu i czy trudno ją wymienić?

Autko troszkę za dużo mi pali i wydaje mi się że silnik nie robi odcięcia (ekonomizer nigdy nie pokazuje 0)... pali mi średnio 15.

Przy 90 km/h wg. ekonomizera też o wiele za dużo bo ponad 10... ma być 8.

Nie żebym żałował paliwa BMW, ale to nie zdrowo jeść więcej niż fabryka przewidziała :naughty:

Gaz mam sekwencje więc gaz troszkę głupieje przez to wszystko...

Pozdrawiam