Skocz do zawartości

Navi BMW Next NBT Profesional restartuje się na terenie woj. pomorskiego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, Mam dość nietypowy problem z Nawigacja (Next NBT Profesional) w BMW 535d F11 2013. Począwszy od aktualizacji map (2023-1 West) komputer pokładowy restartuje się samoistnie co 1-2 minuty. Oczywiście w praktyce uniemożliwia to słuchanie radia oraz sprawną interakcję w opcjach menu.  Najzabawniejsze i zarazem najbardziej upierdliwe jest to jeżdżę po całej europie a dzieje się to tylko i wyłącznie w Polsce w województwie pomorskim, które odwiedzam regularnie. Wymiana dysku fizycznego na nowy u specjalisty zajmującego się nawigacjami i re-upload map niczego nie zmienił. Specjalista twiedzi, że to wina map a mi nie bardzo chce się w to wierzyć bo update map do 2023-2 West w niczym nie pomógł... Gdy tylko wyjadę z pomorskiego wszystko wraca do normy i nawigacja działa idealnie. Co można jeszcze sprawdzić ? Update firmware nawigacji ?

Opublikowano

Poczytaj doświadczenia forumowicza, któremu po update firmware w NBT, ale w BMW F30, nic nie pomogło. Może jednak mapy i ich pochodzenie są tu problemem?

Opublikowano

Tak czytałem te wątki, problem jest stety/niestety dość niespecyficzny i do tego rzadki więc trudno tutaj doszukać się jakiejś prawidłowości. Ja obstawiam na bug w oprogramowaniu więc chyba jednak spróbuję upgrade firmware'u, ale do dopiero przy kolejnym wyjeździe do PL, czyli dopiero za kilka miesięcy gdyż mieszkam za granicą. Mapy są z tego forum więc zakładam że są dobre, w przeciwnym razie ktoś z forumowiczów odnotował by ten fakt...

Opublikowano

Dużo możliwości rozwiązania problemu nie zostało, więc też spróbowałbym aktualizacji firmware. Z tego co zauważyłem, są na forum osoby, które podłączając się zdalnie potrafią pomóc w różnych problemach, ale pewnie odezwaliby się.

Co do woj. pomorskiego, to jadąc z Warszawy, byłem niedawno w Gdańsku, Lęborku, okolicach Łeby i mając najnowsze mapy z forum Next West 2023-2 nie odnotowałem problemów.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 4.07.2023 o 21:10, Paszczaku napisał(a):

może jest babol na HDD akurat w tym rejonie kraju .

Dokładnie tak myślę, tylko że nie babol na HDD, ale po prostu HDD w tym miejscu ma już dość

Opublikowano

Nie, to nie babol na dysku bo jak już pisałem w pierwszym poście dysk fizyczny HDD został wymieniony na nowy i niczego to nie zmieniło. Niedługo czeka mnie update firmware'u nawigacji, liczę że to pomoże....

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

No i się wyjaśniło - zgodnie z przewidywaniami po upgradzie firmware'u problem ustąpił.  Widać auto miało po prostu za stary soft.  Przy bogatym wyposażeniu  programowanie  👾na aucie 👾 objęło po drzewie zależności łącznie 36 komponentów.

Edytowane przez Ori4ever