Skocz do zawartości

Falujace obroty- magluje temat dalej!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie!

Przeczytalem no forum chyba wszystkie posty na temat falujacych obrotow! U siebie stawiam na sonde lambda ale chce byc pewny. Mam instalacje gazowa lecz problem wystpeuje zarowno na LPG jak i PB. Silinczek krokowy czyszczony kilkakrotnie. Przeplywomierz rowniez jest ok. Problem znika gdy auto nagrzeje sie! Wystepuje tylko na zimnym silniku! Szczegolnie rano gdy cala noc stoi na dworze. czy uwazacie ze problem tkwi w sondzie? jak ja sprawdzic? Czy odlaczenie jej pomoze mi w jej sprawdzeniu? dzieki za odpowiedzi!

P.S.

Moje beu to 316i silnik M40B16

Opublikowano

Napisz jaką masz instalację.. Ja obstawiam że masz za bogatą mieszankę.. (no może za ubogą ale raczej to 1) na gazie i dlatego Ci faluje.. Ja tak miałem u Siebie (sekwencja). Zeby sprawdzić hmm pojeździj z 2 dni na benzynie - 0 gazu.. i zobaczysz czy czasem objawy nie miną??

A jak nie to nie wiem.. :))

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam.

Sonda wytwarza napięcie dopiero przy temperaturze roboczej przekraczającej 300°C. Z tego względu po uruchomieniu silnika korpus potrzebuje trochę czasu na nagrzanie temperaturą pochodzącą ze spalin a z tego co mowisz po nagrzaniu silnika wszystko wraca do normy czyli wyglada na to,ze sonda pracuje.A co do sprawdzenia to jednak polecalbym diagnostyke i sprawdzenie przedzialu napiecia sondy.

Pozdrawiam.

http://images49.fotosik.pl/48/b15dcef712d56319.jpg

..."The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing"...

Opublikowano
Napisz wiecej o tym falowaniu jak stoi to caly czas faluje czy tylko jak z obrotow schodzi?? Jaki to jest zakres obrotów??Po drugie to ze silniczek jest czysty nie znaczy ze jest sprawny sprobuj podmienic z takiegiego samego autka. Podlacz sie pod komputer ja tak mialem jak byl uszkodzony pzeplywomierz na oko tego nie sprawdzisz. Aha i jaka masz instalacje bo jak na srubke i faluja to na bank nie sonda a najprawdopodobniej wlasnie krokowy.
Opublikowano

ja mam identycznie, przy ciepłym silniku jest ok. przewałkowałem całe forum ale jak widze ze ktos juz załozył temat to sie podpinam.

U mnie przy zimnym silniku odrazu po włączeniu wacha się od 400-1200 więc rzeźnia, a na ciepłym jest ok.

Byłem na diagnostyce kompem, pokazało błąd jakiegos czujnika od niskich obrotów ale nie sonda ani nie krokowy, po usunieciu z kompa zaczął mi trzymać na ok 1000-1100 jak stoje na swiatłach :/ czasem pomaga dodanie gazu i spada, ale tez nie zawsze jest tak wysoko... Ale nie faluje..

Później pojawił się ten sam błąd czujnika ale jeszcze nie mialem kiedy tego dłubać.

pozdro czekam na rozwiniecie tematu :)

Straight six in the front, manual gearbox in the middle and drive goes to the back - that's the chapter one, page one of the petro-sexual handbook :D
Opublikowano
:) silniczek krokowy inaczej czujnik wolnych obrotow to jedno i to samo na komputerze wlasnie tak pokaze. Jak zlapie Ci wysokie obroty otwórz maske i puknij czyms w krokowca na 90% obroty wroca do normy i bedziesz mial pewnosc ze to on.
Opublikowano

powiadasz?? powiedziałbym raczej że to regulator a nie czujnik...

problem w tym ze krokowca mam skutecznie zkitranego pod kolektorem dolotwym i nie ma mozliwosci zeby sie do niego dostać.. :( silnik m44 (lub m42 jeszcze dokładnie nie rozgryzłem)..

no ale moze jakimś długim wkrętakiem tam dosięgne, sporóbuje, dzieki

Straight six in the front, manual gearbox in the middle and drive goes to the back - that's the chapter one, page one of the petro-sexual handbook :D
Opublikowano
Witam mam ten sam problem.Autko lekko sie trzesie na 800 obrotach.Gdzie moge znalezc silniczek krokowy w m50?

http://img237.imageshack.us/img237/9199/avako1.png

Przedni napęd jest dla dziewczynek. . . :twisted2:

Opublikowano
Witam mam ten sam problem.Autko lekko sie trzesie na 800 obrotach.Gdzie moge znalezc silniczek krokowy w m50?

http://img237.imageshack.us/img237/9199/avako1.png

Przedni napęd jest dla dziewczynek. . . :twisted2: