Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, jakich filtrów (olej, powietrze) używacie? Oryginał BMW czy inni producenci? Bo różnica w cenach jest znaczna.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 11.04.2025 o 09:59, JuRik99 napisał(a):

Hej, jakich filtrów (olej, powietrze) używacie? Oryginał BMW czy inni producenci? Bo różnica w cenach jest znaczna.

Podbijam pytanie, ( w innych pojazdach stosuję filtry FILTRON ) 

Przy okazji dorzucę swoje pytanko, czy jest opcja systemowa ( oprócz wpisu do iDrive ) żeby sprawdzić czy wymiana oleju została fizycznie faktycznie dokonana.

Nie chodzi mi o to żeby nanosić własnym mazakiem kropki-kreski na filtrze bo znam takich co się zabezpieczają i naopowiadali mi ciekawych historii. 🙂

Chodzi bardziej o odczyt z kompa że poziom był zero w danej chwili itp. bo wpis o wymianie pewnie można zrobić bez wymiany. 

Oczywiście nikogo nie podejrzewam ale chciałbym mieć wiedzę że jest coś takiego, co chroni nas przed nieuczciwym mechanikiem ASO.

Ponoć w niektórych ASO nagrywają serwis, naprawy ?

Opublikowano

Mi na innym forum poradzili aby użyć oryginalnego filtra BMW co jest logiczne. Wówczas w razie co ASO nie będzie się czepiać że był zastosowany nieoryginalny filtr. 

Co do odczytu, to jeśli nie uruchomi się silnika to raczej nie pozostanie żaden ślad że coś było robione i że zlany był olej....

Opublikowano
2 godziny temu, marcinq78 napisał(a):

Mi na innym forum poradzili aby użyć oryginalnego filtra BMW co jest logiczne. Wówczas w razie co ASO nie będzie się czepiać że był zastosowany nieoryginalny filtr. 

Co do odczytu, to jeśli nie uruchomi się silnika to raczej nie pozostanie żaden ślad że coś było robione i że zlany był olej....

Na gwarancji to oczywiste. Sprawdzałem ceny tzw. kit-ów czyli uszczelka korka miski, korek spustowy filtra, oring obudowy, wkład i oryginalny symbol 11 42 8 570 590 BMW koszt od 79 PLN na alledrogo, FILTRON 30 PLN  ale nie podobał mi się wymiar długościowy FILTRON 125 mm BMW ( chyba MANN robi jako podwykonawca ) 155mm

Opublikowano
W dniu 25.04.2025 o 15:32, Franek Dolas napisał(a):

Na gwarancji to oczywiste. Sprawdzałem ceny tzw. kit-ów czyli uszczelka korka miski, korek spustowy filtra, oring obudowy, wkład i oryginalny symbol 11 42 8 570 590 BMW koszt od 79 PLN na alledrogo, FILTRON 30 PLN  ale nie podobał mi się wymiar długościowy FILTRON 125 mm BMW ( chyba MANN robi jako podwykonawca ) 155mm

Czyli wszyscy (którzy mają gwarancję) kupujecie oryginały?

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Filtr oleju oryginalny BMW - można na Allegro kupić od dealerów w dobrej cenie (kupowałem od Smorawińskiego za 96 PLN do F48). Natomiast filtr powietrza i kabinowy kupuję Mann (robi filtry dla BMW) lub Boscha (tańsze, a też dobre).

Edytowane przez tomac79
  • Lubię to 2
Opublikowano

Zgłębiam temato olejów do samodzielnej wymiany miedzygwarancyjnymi interwalami w ASO. sDrive 20i rocznik 2025.

W instrukcji podej jest napisane, że odpowiedznie oleje to: BMW Longlife-12 FE. BMW Longlife-17 FE+.  BMW Longlife-19 FE. Gdzieś przeczytalem, że 17FE już sie nie leje i w aso dają 19FE, a w necie mozna kupić tylko 1 litrowe butelki i to za grubą kasę nr kat. 83215a65bf6. Lejecie oryginał czy jakieś odpowiedniki?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Castrol fe19, Total fe19, Shell fe19. 

• Haha 1
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@marcinq78 chyba nie znajdzisz informacji czym fabryka go zalała, w aplikacji bmw jest tylko informacja o specyfikacji oleju który możesz zalać.