Skocz do zawartości

E39 535i M62 chmura dymu po wymianie odmy i wypadanie zapłon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam problem z M62, na początku był wypadajcy zapłon, po diagnozie wyszła nieszczelność w dolocie. Serwis usunął nieszczelność i przy okazji wymieniona została odma. Po naprawie auto zaczęło stawiać chmurę dymu przy odpalaniu, czasem przy ruszaniu. Do tego ciągle jest problem z wypadaniem zapłonu. Auto już trochę stoi i wygląda, że brak pomysłu co może być przyczyną. Przed ruszeniem dolotu nie było problemu z kopceniem.

Może ktoś ma jakieś pomysły/wskazówki?

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj.

Zapewne masz na myśli nr 2 z tego schematu : https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/11_1537-kolektor-ssacy/i47548/kL/sM/r1996/m04#part02

W m62 odma składa się z 2 elementów pierwszy to ten ze schematu wyżej - jest tam membrana oraz pokrywka z portami do podciśnienia.

Drugi element to separator oleju https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/11_2254-odpowiet-skrzyni-korbseparator-oleju/i47548/kL/sM/r1996/m04 również nr 2 na schemacie - aby się tam dostać wystarczy "tylko" zrzucić dolną pokrywę rozrządu - więc jeśli kolega ma w planach wymianę rozrządu to polecam to ogarnąć wtedy.

Z ciekawości jakiej firmy kupiłeś tą "pokrywkę" ? Ze swoich doświadczeń z silnikami m52 oraz m62 mogę powiedzieć, że jeśli chcesz zostawić fabryczną odmę w grę wchodzi tylko i wyłącznie oryginał.

Natomiast polecał bym usunięcie z układu fabrycznego rozwiązania odmy i przerobienie odpowietrzenia skrzyni korbowej.

Zastosowałem takie rozwiązanie w swoim m62 i od tamtej pory mam święty spokój z losowym dymieniem po odpaleniu i również przy chmurze dymu za autem przy pełnym obciążeniu.

W moim wypadku z kolektora ssącego wylało się około 100ml oleju :)