Skocz do zawartości

zmiana płynu w chlodnicy. gdzie korek od bloku?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WITAM. chcialem sobie zmienic plyn w chlodnicy, spuściłem z korka na dole zbiornika, wszystko zeszło, potem odpalilem na sekundę silnik zeby reszta zeszła. teraz wlewam borygo zimowe, weszlo 2 litry i juz wiecej nie idzie. ojciec mi mowi ze trzeba z bloku pewnie spuscic ale nie wiem gdzie jest ta śruba... napiszcie mi gdzie ja znajdę i ile dokladnie wchodzi płynu do e30 318i 90r. pozdrawiam
Opublikowano (edytowane)

na temat płynu do chłodnicy:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=36653&highlight=

ważna rzecz:

(...)Borygo warunkowo do przyjęcia, ale tylko wersje specjalnie dedykowane do współpracy z chłodnicami (i silnikami) aluminiowymi.

tu masz fotkę gdzie ta śruba (fotka zapożyczona z książki "Sam naprawiam samochód - BMW E30):

http://img154.imageshack.us/img154/7464/spustm40rq9.th.png

podejrzewam że masz silnik M40 :?:

Edytowane przez piotrekxxl

www.ifp.pl

www.bmw-e30.pl

Opublikowano

Pytasz sie czemu niestety ??

Niestety tylko wtedy sie mowi jak sie o niego nie dba. wtedy jest NIESTETY

co do płynu. wez wylej ten hipermarketowy twór, wyplocz pojemiczek zapakuj sie do auta i jedz do aso za nieacale 60 zl masz 5 litrow koncentartu z tego zrobisz 10 litrów płynu ( działa do - 40 - tak mowili w ASO ) :cool2:

Opublikowano
Pytasz sie czemu niestety ??

Niestety tylko wtedy sie mowi jak sie o niego nie dba. wtedy jest NIESTETY

co do płynu. wez wylej ten hipermarketowy twór, wyplocz pojemiczek zapakuj sie do auta i jedz do aso za nieacale 60 zl masz 5 litrow koncentartu z tego zrobisz 10 litrów płynu ( działa do - 40 - tak mowili w ASO ) :cool2:

O m40 jak sie dba ,to tez jest niestety m 40 :(

Opublikowano

O m40 jak sie dba ,to tez jest niestety m 40 :(

kupujac BMW chyba wiedziałes co kupujesz i wiedziałes chyba jaki ma silnik - wiec nie potwierdzaj powiedzenia ze mądry polak po szkodzie.

Do Chopka - jak nie masz dostepu do ASO to lepiej kupic juz VALVOLINE opcja jest droższa ale bezpieczniejsza; podobno producent tez go poleca.

Opublikowano
Panowie nie mam gdzie kupic żadnego z przez was napisanych płynów. w sklepach mówią ze do aluminiowych silników dobry jest glixol. czy moge go kupic? sprawa robi sie poważna bo juz mrozy a ja mam wode w bloku...
Opublikowano
a nie masz w poblizu gdzies jakiejs duzej autoryzowanej stacji benzynowej typu BP, ORLEN, SCHELL, ARGE. tam napewno cos by bylo lepszego i firmowego. no chyba ze twoja sytułacja jest faktycznie nieciekawa wiec jak nie bedziesz miał na 100% dostepu to wlej juz sobie tego PSA. tylko zeby pozniej nei bylo tego powiedzonak PIES ZDECHŁ - bodajze zagłoba tak powiedzial w ogniem i zmieciem....... :P
Opublikowano
do niedawna w 316 a obecnie 325 zalewam petrygo alu. i zadnych problemow nie mam. kupisz w dowolnym sklepie motoryzacyjnym.
Opublikowano

zalej sobie tym glixolem (jesli jest przeznaczony na zime)

teraz 80% plynow chlodniczych jest robiona na glikolu ten pewnie tez