Skocz do zawartości

jaki lepszy rozmiar na zime

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
może juz był temat wiec szybkie pytanie jaki lepszy rozmiar na zime opon do mojej BMW e-36 3,20i 185/65/15 czy 195/65/15 za odpowiedzi z góry dzieki
Opublikowano

według mnie najlepiej takie, jakie poleca producent :8) w moim przypadku bedzie to 185/65 R15. Jak otworzysz drzwi kierowcy, to na słupku po prawej powinienes mieć naklejke. To właśnie na niej znajdziesz odpowiedz na pytanie.

PEACE!!!

Opublikowano
185/65/15 ja tez takie mam oryginaly z niemiec byly juz w samochodzie zamontowane taki rozmiar zimówek
Opublikowano
Ja mam 195/65/15 i tez da sie jezdzic :) Mysle ze to za mała roznica zeby cos było czuc, jak bys załozył 205 albo 225 zamiast 185 to było by juz gorzej :)

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

Opublikowano
ja mam 205 R15 na aluskach na zime (takie mi niemiec dal) czy takie oponki sa za szerokie na zime?? czy da sie na nich jezdzic??
Opublikowano
a ja mam 225/60/16 na zime prawie nowki z felgami,ale mam zamiar zalozyc 235/50/18 i tyl 255/45/18.... :jawdrop: :jawdrop:

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano
W serwisie opon powiedziano mi, że generalnie na zime im węższe tym lepsze oraz że duże znaczenie ma teren po jakim się jeździ np: miasto gdzie na ulicach leży błoto pośniegowe z "dodatkami" :evil: czy teren pozamiejski z ujeżdżonym czystym śniegiem - wtedy też znaczenie ma rodzaj bieżnika i kostki bieżnika. Ja od poprzedniego właścicela dostałem zimówki w rozmiarze 175/70 R14 ale zmieniam gdyż przeraził mnie rocznik opony '90 :mrgreen:

www.ifp.pl

www.bmw-e30.pl

Opublikowano
Ja jeżdzę na takich jakie producent zaleca na zime czyli 185, natomiast latem mam 195 tki cyzli nie takie jaksie zaleca ale roznic nie widze
Opublikowano
  • Autor
dzieki kupie jednak te 185 jak u producenta bo letnie mam 205/60/15
Opublikowano

A ja mam letnie 235/40/17 i wydaje mi sie ze sa troche za szerokie. Samochód jakos niepewnie mi sie prowadzi. Zobacze co bedzie jak zimówki założe

Zimówki 205/65/15 ale te chyba tez bedą za szerokie.

Na nastepny sezon musze dac jakies węzsze na lato tylko nie wiem jak wąskie moge zalozyc na tą felge.

http://img102.imageshack.us/img102/7606/dsc00409oq3.jpg

Opublikowano
205 dla is-a beda wypasne, auto napewno bedzie sie lepiej prowadzilo i nie bedzie prowadzalo na koleinach no i lepsze przyspieszenie troche tez z pewnoscia
Opublikowano

Ale czy moge założyc 205 na tą felge? 17 oryginał BMW ma w seri 235 i nie wiem czy 205 da sie na nia naciągnąc. musze odwiedzic wulkanizatora i zapytac.

pozdro

Opublikowano
A teraz pytanie za 100pkt. W lecie jezdze 225/55/16 przod i tył, a na zime mam juz zakupione opony 195/65/15. Da sie zyc? Dodam ze mam 520i E34T.
Opublikowano

"theszakal" jesli chodzi o twoje pytanie to smialo mozesz zalozyc 205/50/17..

"valdorane" zakladaj..zadnego problemu nie bedzie nawet bedzie ci lzej kierka chodzila i szubciej przyspieszal..na zime powinny byc u ciebie jak sie nie myle 205/60/15 a 195/65/15 jest zamiennikiem ktory miesci sie w tolerancji.. :cool2:

Opublikowano
I spalanie teoretycznie powinno poleciec w dol. Narazie na alusach mam zalozone PIRELLI Winter Sport 255/55/16 w dobrym stanie 2 sztuki i nie wiem czy je sprzedac, czy wywalic?
Opublikowano
pirelli winter sport 210..oponka niezla..ale tak sie zastanawiam bo tu moj sasiad ma 225/60/15..195/65/15 bedzie troszke mniejszy obwod kola ale az takiej wielkiej roznicy nie ma...zakladaj smialo ..

Opublikowano
A ja mam E36 325 coupe, lato 225/55/15 a na zime 195/65/15 i jest tak jak na naklejce pozdro