Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siemanko,

Od pewnego czasu moja żaluzja silnika szaleje. Raz się otworzy przy zamykaniu auta, raz się nie zamknie w ogóle. Niestety od wczoraj zauważyłem najgorszą opcje- przestała się otwierać zupełnie.

Fakt, mam fioła na tym punkcie i codziennie sprawdzałem jej status (chcę ustalić zasadę jej działania lub niedziałania), ale wczoraj mi o tym przypomniał zapach podczas wysiadania z auta. Raczej nigdy wcześniej takiego nie czułem-przypominał spaleniznę, wentylatory pracowały na wyłączonym silniku (czego wcześniej też nie słyszałem) Otworzyłem maskę i temperatura również w środku była większa niż normalnie (od razu można to poczuć). Przeczytałem milion stron na wszelakich forach i problem pojawiał się u wielu osób, lecz nigdy nie trafiłem kogoś z X4 g02. Niestety zazwyczaj to były starsze modele z zupełnie inną elektroniką.

Pytanie brzmi czy jest tu może osóbka która miała podobne objawy? lub czy może mnie uspokoić, że ta żaluzja faktycznie jak niektórzy piszą otwiera się w różnych sytuacjach?

Może istnieje jakiś sposób na jej "restart"? Będę wdzięczny za pomoc i dyskusję w temacie.

Pozdrawiam,

Edytowane przez DanielX4
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć,

Ja z tym samym pytanie. Diesel 20d i również zaniepokoiło mnie, kiedy wczoraj, samochód rozgrzany po trasie, wentylatory pracowały, zostawiłem go na N bo tylko wyszedłem odebrać paczkę z paczkomatu, patrzę a żaluzja zamknięta. Byłem w lekkim szoku że przy temperaturze prawie 30 stopni i rozgrzanym samochodzie żaluzja nie jest otwarta. Tym bardziej że pracowały wentylatory. Czy to jest prawidłowe zachowanie?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja również zaobserwowałem dziwne zachowanie wentylatora. Dzisiaj po dojechaniu do pracy, gdzie ostatni etap dojazdu to ponad kilometr lekko z górki, nie ma mowy żeby silnik się zbytnio nagrzał a po zaparkowaniu wentylator postojowy pracował 7 minut, pojawił się taki komunikat. Żaluzje były otwarte.

Opublikowano

Masz diesla? Gdy taki komunikat Ci się pojawia i wentylatory pracują to nie jest to dziwne zachowanie. Przerwałeś wypalanie filtra DPF. Mi się to też 2 razy zdażyło i w tym czasie trwało wypalanie o czym wiedziałem ale akurat było to w mieście, spieszyłem się na spotkanie i nie miałem czasu jeździć aż się wypali bo były straszne korki i musiał bym się sporo spóźnić. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

czy wersje x440i też ma żaluzje ?

Pytam bo chciałem zmienić grilla na ten z "M" z podwójnymi żeberkami. Kupiłem tą do M przyłożyłem i jak roleta jest zamknięta to jeszcze jako tako wygląda, przy otwartej wygląda to tragicznie bo żeberka nie pokrywają się z łopatkami roletki. Chyba że te co maja grila sportowego mają inne żaluzje albo ich brak ? Mój silnik to 30i

20230627_165617.jpg

20230627_190016.jpg

20230627_190207.jpg

20230627_190222.jpg

• 4 miesiące temu...
  • 1 rok później...