Skocz do zawartości

Wymiana tylnych hamulców + lacznik elastyczny walu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio cos zaczelo ocierac po postoju okolo 3 dni w E39 3.0D Touring, po przejechaniu paru km i przychamowaniu odglos troche ucichl ale jest dalej slyszalny w szczegolnosci przy skrecie w lewo slychac prawy tyl gdzie na przegladzie nie lapal reczny i pojechalem na kanal gdzie odrazu zobaczylem uszkodzony elastyczny lacznik walu ktory bede zmienial...

Planuje w najblizszym czasie wymienic tylne hamulce chyba ze cos innego wyjdzie... jutro bede na kanale i porozkrecam tyl zobacze co tam jest...

Jakiej firmy polecacie:

- tarczobeben

- klocki

- szczeki od recznego

Pytanie do Was drodzy forumowicze jakiej firmy sie przestrzegac a jakiej sie przyjrzec?

Zapytam jeszcze o firme lacznika elastycznego walu czy tylko FEBI czy cos jeszcze ktos montowal?

Dzieki za wszelkie odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

Co do Tarcz klocków itp - ATE standardowo, Textar też ok, na koniec moje ulubione Zimmermann Sport - spoko wyglądają nawiercane, a czy lepiej hamują to już nie mam pojęcia.

Fajnie też wrzucić klocki o zmniejszonym pyleniu, typu ATE Ceramic czy Zimmermann.

W e39 miałem Zimmermann sport i ATE Ceramic, w e61 mam zimmermann sport i klocki o zmniejszonym pyleniu - nie było problemu. Jedyna wtopa była, jak w e61 założyłem ATE bez sprawdzenia piast - po pół roku tarcze do wyrzucenia, więc dobrze sprawdzić czy wszystko jest w tolarenacji - maksymalnie 0.01 bicia na piaście, 0.05 na końcu tarczy po założeniu.

Do tyłu możesz wrzucić klocki do ręcznego ATE, z zestawem do regeneracji - sprężynki itp. A jak przewody elastyczne są popękane to też przy okazji.

Zmywacz do hamulców, szczotka druciana do oczyszczenia piast i pasta do klocków też się przydadzą.

I pamiętaj, żeby dobrze ustawić klocki od ręcznego - do momentu aż zaczną lekko łapać, wtedy cofasz ustawienie o jeden ząbek. Delikatnie szurać mogą.

Łącznik Febi powinien być ok.

Możesz napisać do czescidobmw pl o ofertę na komplet w polecanych częściach. Polecam, bo zawsze dostawałem na maila do wyboru opcje cenowe i komplet części, z różnymi pierdółkami, o których nawet nie wiedziałem, że powinienem zamówić typu jakieś zaślepki, mocowania klocków, czy śrubki do tarczy. Tanie pierdoły, ale dobrze takie wiedzieć, że powinno się wymienić i mieć zamówione, zamiast szukać na szybko w połowie roboty.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Łącznik elastyczny wału febi (oryginał bez logo bmw) a hamulce ate.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.