Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono,

mam ciekawy przypadek, generalnie samochód został przeze mnie sprzedany tydzień temu, aczkolwiek Panu pojawił się problem, z którym ja osobiście nie miałem do czynienia, więc może ktoś ma jakieś sugestie.

Samochód po postoju 3h+ pluje siwo/niebieskim dymem, który wskazuje na spalanie oleju.

Auto po regeneracji obu turbin (03.2021)

wymianie panewek,

mierzeniu kompresji (24bar od 1-6),

wymianie całego układu chłodzenia,

wyrzucony DPF (kat na miejscu),

sprawdzeniu wszystkich wtrysków na stole (wszystkie w normie),

odma OEM założona przy ostatniej wymianie oleju (9k km temu).

Samochód z przebiegiem 655k km, do zeszłej środy jeździł totalnie bezawaryjnie przez 2 lata u mnie.

Po ściągnięciu węża z kolektora i przegazowaniu pluje olejem. Podczas jazdy po 5 minutach żadnych niepokojących objawów, ma moc, jedzie, nie dymi. Tylko ten dym po postoju, no i trzeba było dolać oleju.

Podczas jazdy testowej z kupującym turbo przestało pompować przy około 180 kph, po odpuszczeniu gazu i dociśnięciu wszystko wróciło do normy.

Po jeździe testowej wpięcie kompa i następujący błąd: 00429A - regulacja ciśnienia doładowania, duża turbosprężarka, uchyb regulacji. Po skasowaniu błędu do dziś dnia nie wrócił. Wczoraj auto przyjechało do mnie z powrotem na lawecie, aby pomóc nowemu użytkownikowi i dowiedzieć się, co się stało.

Wczorajsze błędy:

4587 - filtr paliwa.

Prosiłbym o porady, planuję wyciągnąć turbiny i dać do sprawdzenia...

Opublikowano
A przepraszam nie doczytałem, że wymieniłeś :mad2: , ale mimo to sprawdziłbym :? . Chociażby membranke odmy czy pracuje.
Opublikowano

Hmm, miałem podobną sytuacje ale w e90 2.0d. Po postoju puszczały uszczelniacze zaworowe. Jeśli w tym samochodzie jest ta usterka to tanio nie będzie.

Może kupiłes uszkodzoną odmę z wadą fabryczną?

Opublikowano

Założone kolejne, zregenerowane turbiny, wymieniony olej wraz z filtrami - sytuacja wciąż ma miejsce. Macie zatem jakieś pomysły?

Skończy się pewnie na darciu wtrysków, pokrywy zaworów, mierzeniu kompresji itp...