Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Może ktoś zasugeruje. F30 320i. Objaw - przy skręconych na maksa kołach w prawo, przy cofaniu nagle słychac jedno, bardzo głośne metaliczne uderzenie z okolic przednich kół (tak przynajmniej słyszę w kabinie). Dzwięk - tak jakby młotkiem stuknąć w kowadło ;). I żeby zaciemnić obraz - nie dzieje się to za każdym razem. Najczęściej dzieje się to, gdy żona pojedzie na zakupy, zaciągnie ręczny, wróci po zakupach, wyjeżdza z miejsca parkingowego tyłem i 'łup'. Potem już nic nie stuka i nie można tego wywołać samemu... Dzisiaj wziąłem jej auto na plac, skręcałem w prawo, w lewo, do przodu, do tyłu, ręczny zaciągalem, zwalniałem i cisza. Próbowałem wywołać stuknięcie przez 10 minut i nic. Ale wystarczy postawić na dłuższy czas, zaciągnąć ręczny, potem skręt, cofanie i 'łup'. Mechanik nic niekopojącego nie widzi, luzów brak.

Moje pierwsze podejrzenie było, że to coś z ręcznym, ale słyszę uderzenie z przodu a ręczny jest na tyle... i zawsze stuk jest przy skręconych kołach i przy cofaniu.

Ktoś miał podobny objaw?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poszukaj tematu o stukach maglownicy
Opublikowano
Tylko, że nie słychać żadnych stuków, przy kreceniu kierownica - cisza. Wiec nie wydaje mi się, że to to może być maglownica. Na filmikach na youtube widzę, jak w beemkach są problemy z maglownicą, to to słychać. A u mnie nic.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko, że nie słychać żadnych stuków, przy kreceniu kierownica - cisza. Wiec nie wydaje mi się, że to to może być maglownica. Na filmikach na youtube widzę, jak w beemkach są problemy z maglownicą, to to słychać. A u mnie nic.

U mnie stukało przy jeżdzie na wprost - przy dodaniu/puszczeniu pedału gazu...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy przy okazji występuje „pulsacyjne hamowanie” (auto jakby podskakuje) hamując przy niskich prędkościach 40-70km/h? Zerknij na klocki z przodu. Spróbuj wyczaić moment, czy stuk występuje podczas rozpoczęcia hamowania (gdy cofasz, a koła są skręcone). Jak tak, znaczy że (prawdopodobnie) któryś przedni klocek hamulcowy się rozpada. U mnie tak pordzewiał, że prawie okładzina się odkleiła. Dodam, że 15/11/22, gdy wymieniałem koła, wyglądał całkiem w porządku, a przy cofaniu stuk już występował (i też nie zawsze). Jak zajrzałem na klocki dwa tygodnie temu - tragedia. Po wymianie - cisza.

Tak to wyglądało u mnie:

https://ibb.co/BGvb5xB

Opublikowano

U mnie były wahacze do wymiany. Widać było że, guma jest wyrobiona - latało się trochę po nierównych drogach :)

Ponadto objaw jaki u mnie występował to stuk przy puszczaniu hamulca po zatrzymaniu pojazdu. Z uwagi na to że to guma to najczęściej było słychać w gorące dni.