Skocz do zawartości

...odczytanie bledow komputera 535i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich!

Jestem tu nowy jak widac, i takze jestesm nowym posiadaczem BMW 535i z 1989roku, jestem troszeczke w szoku jak te autko śmiga..... :lol: dotychczas jezdzilem mniejszym ...... ale wtyd wspominac. Jestem mechanikiem z zawodu troche elektrykiem, elektronikiem...

...Grzebanie w BMce zaczalem od skasowania inspekcji..udalo sie za drugim razem hihi...ale okazalo sie ze sa problemy z zapalaniem po nocy a mianowicie po dluzszym kreceniu odpali ale zaraz gasnie, kiedy odpalam ponownie chwyta odrazu i gdyby nie dodawac gazu to zgasnie, ale po chwili rozgrzania jest juz ok.

Ale dochodze do wniosku aaa cisnienie paliwa ok okolo3atm, ze trzeba by sprawdzic bledy komputera ukladu wtryskowego, moze cos pokaze i nie trzeba bedzie sie glowkowac. Czy moze ktos sie orieentuje mysle ze napewno, czy mozna to sprawdzic samemu za pomoca diody LED?? czy potrzeba interfejs? hmm gdzies ale nie pamietam gdzie wyczytalem ze wlasnie wystarczy LED i przy wlaczonym zaplonie wcisnac 5 razy pedal przyspieszenia i po tym LED mruga bledami....... ale czy to prawda???

pozdrawiam wszystkich ale ta BMa smiga szok :D

Edytowane przez Remor
Opublikowano
ciekawe gdzie masz w 535 lampke czek engine jak juz to trzeba sie podpiąć do pinu 15 w kompie ale wg mnie to cherezje jakies liczenie w tysiecznych a w tdsie błyka lampka od świec i jest w dziesiatkach no kilka w setkach to też lipa, najlepiej podłączyc GT1 i wszystko jasne
BMW sie nie psuje
Opublikowano
ciekawe gdzie masz w 535 lampke czek engine jak juz to trzeba sie podpiąć do pinu 15 w kompie ale wg mnie to cherezje jakies liczenie w tysiecznych a w tdsie błyka lampka od świec i jest w dziesiatkach no kilka w setkach to też lipa, najlepiej podłączyc GT1 i wszystko jasne

Yyyyy gdzie jest lampka ? No raczej musi byc skoro w E28 juz była...

Opublikowano
ciekawe gdzie masz w 535 lampke czek engine

Jak to gdzie? Tam gdzie wszystkie "chrześcijańskie" auta. Na tablicy rozdzielczej :duh:

peace & love
Opublikowano

noo w TDSie jest kontrolka a wlasnie w 535i podlacza sie diode led po pin 15 jak wczesniej kolega wspomnial, tak to bylo, klika sie gazem 5x do dechy ale co i jak dalej??? u mnie pod 15 pinem jest szary kabelek , ktory wchodzi w wiazke kabli, moze on idzie do jakiejs kontrolki w liczniku? musze sprawdzic na schemacie-jak znajde, schemat- probowalem pod tym 15 pinem ale nic nie mrugalo :( .

Co do obrotow po odpaleniu porannnym to odlaczylem akumulator i narazie ok ale stawiam na czujnik temperatury silnika...musze sprawdzic.

Dla przykladu w fordzie fiesta 90ty rocznik podpinam led, zwieram na mase inny kabelek i kody śmigają -bajka i wszystko jak na dloni- w oplach tak samo tylko miga lampka w liczniku, oby tak mrugalo w bmce hihi, ....

Opublikowano
własnie led z 15 do masy i niby ma działac no ale tamktos sie mondrzy ze ma w liczniku i takie tam bzdury ja miałem tych E 34 całe stado i jeszcze wiecej naprawiałem z różnymi silnikami i takiej kontrolki nie widziałem oczywiscie miejsce w liczniku jest ale kontrolki brak a o odczycie tych błyków to nie mam pojecia przeciez popiepszyć można przy pierwszym podejściu no ale skoro ktoś tam twardo twierdzi ,że można to prubój, ale dla mnie to idiotyzm
BMW sie nie psuje
Opublikowano
no ale tamktos sie mondrzy ze ma w liczniku i takie tam bzdury
Chciałeś chyba napisać mądrzy
no ale skoro ktoś tam twardo twierdzi ,że można to prubój, ale dla mnie to idiotyzm
Spróbuję przedstawić opis następnego idiotyzmu http://www.bmwe34.net/e34main/trouble/engine_codes.htm

Opis z linka dotyczy E34. Nie miałem stada E34 jak kolega powyżej ale w moim E32 to działa.

peace & love
Opublikowano
Zbichu! wlasnie a powiedz czyli robisz tak, zapłon, pedal gazu do dechy 5x po 5 sekund i zaczyna ci mrugac kodami lampka w lczniku? czy musisz sie podpiac pod wtyk komputera wtrysku paliwa z lampką?
Opublikowano
Mruga kodami lampka w liczniku. Nie muszę wpinać się bezpośrednio pod ECU czy też gniazdo diagnostyczne. Działa to przy motronic'u 1.3 nr ECU 0 261 200 179. Przy Motronicu 1.1 o nr 0 261 200 150 nie wyświetla na desce.
peace & love
Opublikowano (edytowane)
przed chwilą mówiłeś ,że wszyskie mają teraz już ,że nie weź sie zastanów bo sam niewiesz o co ci chodzi a jakis drugi znawca ci wturuje że w starych E 28 też były chyba w amerykańskich wersjach bo tym błykaniem to se można opla zdiagnozować a nie BMW jakk chcesz cos doradzić to mądrze a nie ,że coś tam jest ale niewiadomo co, to nie archiwum X Edytowane przez marek760i
BMW sie nie psuje
Opublikowano

no ale nerwus ten koles 760i chyba ma jakies nieujawnione problemy z BMką alba z Panienką???? no ale piana niech uwaza na swoją skuro-podobne poszycie foteli swojej NOWEJ 760i no co za beszczelne odzywki KOLES JAK CIE COS DRAŻNI TO SIE WYLOGOWAĆ PROSZE !!!

Moze moje BMW to złom w porównaniu do twojej NÓWKI 760i ale przynajmniej wiem co mam a nie tylko FOTKE!

Opublikowano
Remor nie do ciebie mówie tylko do kolegi Zbicha nie widzisz to on tu pisze o jakiś kontrolkach których nie ma w aucie ja też mam 535 i takiej kontrolki nie mam. teraz Remor mówie do ciebie jak ty chcesz przeprowadzić diagnoze jak czytać nie umisz, czytaj tekst a nie coś chszanisz o jakiejs skórze i nowej 760. niemam 760 tylko 750
BMW sie nie psuje
Opublikowano
Remor nie do ciebie mówie tylko do kolegi Zbicha nie widzisz to on tu pisze o jakiś kontrolkach których nie ma w aucie ja też mam 535 i takiej kontrolki nie mam. teraz Remor mówie do ciebie jak ty chcesz przeprowadzić diagnoze jak czytać nie umisz, czytaj tekst a nie coś chszanisz o jakiejs skórze i nowej 760. niemam 760 tylko 750

Dlatego też piszę, że trzeba wstawić żarówkę. Nie wiem jak Ty marek760i ale ja to co piszę wiem z doświadczenia i staram się pomóc, a nie wprowadzać zamęt na forum. Nie potrafisz pomóc - milcz. E34 i e32 we wcześniejszych wersjach na rynek europejski nie mają żarówki w miejscu kontrolki check engine bo wsad eproma nie obsługuje sygnalizowania błędu ecu co nie znaczy, że nie mozna jej tam wstawic i wykonać poprawnego stomp testu. Jedynym problemem jest to, że żaróweczka ta będzie się świeciła cały czas ale i to można obejść co wyjaśniono w linku, który podałem. Jest jeszcze jedno rozwiązanie- wgranie nowego wsadu eproma.

peace & love
Opublikowano
no i ja mam motronic 0 261 200 179 i pod wskaznikiem poziomu paliwa mam kontrolke check engine, ale brak w niej żaróweczki. ale coś nie udaje mi sie wystartować może faktycznie trzeba by wgrać nowy program do epromu? chyba że coś robie zle
Opublikowano
Zbichu! ale jaja dzieki za linka cenne info! teraz zostanie mi znalezc tzw.zawartość EPROMu i wgrać chociaż dla pewności kupie jeszcze nową kość i na nią wgram. To może po wgraniu bedzie funkcjonować lampka check engine? hihi fajnie jak to zrobie to dam znać, chyba że można by odczytać twojego EPROMka??
Opublikowano (edytowane)
Na priv mogę Ci wysłać oryginalny wsad eprom od bosch motronic 0 261 200 179. Podaj mi adres email na który wysłać plik. Edytowane przez Zbichu
peace & love