Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak mogę samemu przeprowadzić aktualizację BMW G30? "My BMW" nie znajduje automatycznie nowej wersji, a serwis żąda dużych pieniędzy... W moim drugim aucie BMW G20 aktualizacje same się robią przez apkę My BMW 2 razy w roku.

A może możecie kogoś polecić kto to może zrobić za rozsądne pieniądze...

Opublikowano
Jak mogę samemu przeprowadzić aktualizację BMW G30? "My BMW" nie znajduje automatycznie nowej wersji, a serwis żąda dużych pieniędzy... W moim drugim aucie BMW G20 aktualizacje same się robią przez apkę My BMW 2 razy w roku.

A może możecie kogoś polecić kto to może zrobić za rozsądne pieniądze...

Jak masz jeszcze gwarancje to jedź do serwisu i powiedz ze ci się CarPlay resetuje w trakcie jazdy, u mnie zadziałało już w dwóch przypadkach.

Opublikowano

Jest kanał na YT gdzie spec od programowania/kodowania dosyć fajnie to tłumaczy, oczywiście nie przekazując pewnych szczegółów, bo przecież musi jakoś zarabiać :). Bmw Diagsoft, jakoś tak.

Generalnie z programowaniem jest tak, że można to teoretycznie zrobić za pomocą ista, choć wg. specjalistów nie jest to za bardzo polecane i najlepiej aktualizować za pomocą e-sys.

Czy można to zrobić samemu?

Tak, choć ja mimo faktu że mam już i istę i e-sys tego się nie podejmuję - nie mam laptopa który pomieści tak dużo GB danych (mam tylko bazę do kodowania, bez programowania) + trzeba mieć zasilacz diagnostyczny, gdyż aktualizacje chwile trwają i na akumulatorze by nie wytrzymał, a utrata zasilania podczas aktualizacji to opcja baaardzo szkodliwa.

Reasumując - można to zrobić samemu, ale potrzebny zasilacz diagnostyczny (najlepiej 100A) + trochę wiedzy.

Nie powinno to kosztować jakoś bardzo dużo również u specjalistów w tym temacie.

Na gwarancji zrobią Ci pewnie za darmo, ale jak miałeś pokodowane jakieś dodatkowe tematy to Ci to wszystko zniknie.

Moje G30 530ix M-sport czarny szafir

Jeśli szukasz zespołu na wesele, to zapraszam!

Opublikowano

Z tego co się orientuje to aktualizację przez aplikację czy tam z samochodu aktualizują jedynie iDrive bez aktualizacji modułów samochodu.

Aktualizacja modułów (podnoszenie i-level pojazdu) jest o wiele poważniejsza i wymaga ISTA+ lub E-Sys.

@adziopak

na akumulatorze by nie wytrzymał, a utrata zasilania podczas aktualizacji to opcja baaardzo szkodliwa.

Ogółem się zgadzam, aczkolwiek głównie chodzi o to, żeby nie spadło napięcie poniżej wymaganych wartości. Można mieć naładowany akumulator, a wystarczy, że nagle będzie bardzo duży pobór prądu i moduł klęknie przy aktualizacji bo np. napięcie spadło poniżej 12V

• 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 godziny temu, Van_dal napisał(a):

A skąd można pobrać aktualizację softu?

Ja szukam tutaj https://www.bmw.com/en/footer/software-updates.html ale po wpisaniu VIN pokazuje że nie muszę aktualizować i nie pokazuje pliku w ogóle.

Aktualizacje robisz ISTA lub E-Sys. Musisz miec interfejs i laptopa

Opublikowano
3 godziny temu, luk_byd napisał(a):

Aktualizacje robisz ISTA lub E-Sys. Musisz miec interfejs i laptopa

Można też było zgrać na pendrive i robić. dzwoniłem do BMW i aktualizacje robią się teraz przez apkę My BMW ale dla aut z ID7. Dla niższych ID zostaje serwis albo pliki gdzieś zachomikowane.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 21.03.2024 o 14:04, Van_dal napisał(a):

Można też było zgrać na pendrive i robić. dzwoniłem do BMW i aktualizacje robią się teraz przez apkę My BMW ale dla aut z ID7. Dla niższych ID zostaje serwis albo pliki gdzieś zachomikowane.

Czy wiesz o czym piszesz ?

Opublikowano
4 minuty temu, luk_byd napisał(a):

Czy wiesz o czym piszesz ?

Tak. Pisze o aktualizacji ID6, która kiedyś można byli pobierać na pendrive. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
6 godzin temu, Van_dal napisał(a):

Tak. Pisze o aktualizacji ID6, która kiedyś można byli pobierać na pendrive. 

Ale miał na myśli aktualizacje modułu telekomunikacyjnego, a nie całego ID6 czy całego samochodu.