Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio u mnie w aucie pojawiło się dziwne stukanie przy ruszaniu. Jest to taki pojedynczy stuk dochodzący z okolic tylnej osi, najbardziej go słychać gdy na parkingu przełączam z jedynki na wsteczny(lub na odwrót) i puszczam sprzęgło czyli w trakcie spinania napędu. W trakcie jazdy nic nie słychać. Czy może to być luz na którymś wieloklinie albo zużyte mocowanie mostu ?

Z góry dziękuję za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdejmij koło z lewej a potem prawej i sprawdź dolną tuleję pływającą . Potrzebujesz do tego duży śrubokręt płaski albo jakiś metalowy płaskownik . One się wyrabiają i mają luzy różnie wzdłuż , w poprzek . Jak auto stoi na kołach to zawias jest napięty i ciężko to wyłapać .
Opublikowano
Niestety teorię z wałem trzeba odrzucić ponieważ rok temu wymieniałem łączniki i łożysko, ten przy skrzyni był bardzo sparciały i nawet wtedy żadnych dźwięków nie wydawał. Byłem teraz na wymianie opon i na podnośniku tego dźwięku nie ma, więc auto musi stać na kołach. Nie zdążyłem przeczytać Twojej odpowiedzi o tulei, ale sprawdzę ją. Odrzucając wał i hipotetycznie tuleję na co jeszcze zerknąć ?