Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ostatnio pojawił się pewien problem ze średnim spalaniem.

Do niedawna przeliczenie spalania z ilości zatankowanego paliwa i pokonanych kilometrów pokrywało się niemal idealnie ze wskazaniem komputera. Różnica wynosiła około 0,1 l./100 km.

Ostatnie dwa tankowania wprowadziły mnie w zakłopotanie. Spalanie według komputera niemalże się nie zmieniło i wynosi 7,6 do 7,8 l./100km w zależności od temperatury.

Ilość zatankowanego paliwa zwiększyła się jednak istotnie i po przeliczeniu wychodzi 9,5l./100 km. Ta sama stacja.

Macie jakieś sugestie poza tym, żeby następnym razem zatankować gdzieś indziej?

pozdrawiam.

PS Nie znalazłem podobnego tematu na forum. Może słabo szukałem, a może nikt z forumowiczów podobnego problemu nie miał.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Z doświadczenia z różnymi autami, to bym powiedział, ze styl i warunki jazdy najbardziej wpływają na to co pokazuje komputer. Dodatkowo kwestia jak często resetujesz ustawienia - rozumiem, że tutaj za taki sam dystans. Pomijam już celowe zagrywki producentów, np. w motocyklu KTM który mam, zawsze jest to 1l mniej niż to co wychodzi z km/zatankowanego paliwa.

Generalnie ilość paliwa wlanego i przejechane km, to najdokładniejszy pomiar.

Opublikowano

Sprawa się wyjaśniła. Zmieniły się warunki na drodze, którą się głównie poruszam (zrobili buspas i powstały większe korki).

Poza tym ochłodziło się, nieznacznie, ale jednak.

PS dzięki za odpowiedź.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Bardzo mnie dziwi, że Twoje spalanie różniło się tylko o 0,1l na 100km. Zawsze, gdy testowałem auta, a nawet nie tylko ja, to spalanie osiągało różnice od 0,4 aż do 0,6l / 100km. Wielokrotnie sprawdzałeś i zwykle wychodziło Ci 0,1l różnicy? Ja o 0,5l różnicy wiem od osoby, która jeździ kilkuletnim autem, a i tak były takie różnice stąd moje pytanie 🙂 Troszkę o tym pisałem przy okazji wpisu Jak oszczędzać paliwo na blogu :)