Skocz do zawartości

turbo...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co Ci pomoże wstawienie drugiej lub bardziej wydajnej turbiny :?:

Za moment pracy turbiny odpowiada sterownik silnika, który zna obciążenie oraz obroty silnika i w sposób dokładny próbuje ustalić proporcjonalną dawkę ciśnienia powietrza do dawki paliwa. Zbyt duże lub zbyt małe ilości powietrza zawarte w jego cisnieniu w stosunku do dawki paliwa oraz zapotrzebowań silnika mogą doprowadzić jedynie do jego osłabienia.

Pamiętaj że jest to już system wtrysku common-raily i ingerencja w parametry urządzeń jest nie wskazana.

Opublikowano
pytam bo kolega ma taka..ja mysle nad czyms mocniejszym..ale jesli chodzi o silnik 730d to jest jakas szansa na podniesienie mocy..przebieg 250tys..ale nie chodzi o chipa bo to nie wskazane przy tym przbiegu i wogole nie jest zwolennikiem chipowania ..moze skrzynie mozna przerobic na mocniejsza?
Opublikowano

więc uważasz że chip nie jest wskazany przy tym przebiegu ale bardziej wydajna turbina lub druga dołożona może być :?: :shock:

W jaki sposób zamierzasz przerobić skrzynię biegów na mocniejszą - jak mam to rozumieć :?: W sensie wytrzymałości czy też podniesienia mocy :?:

Wytrzymałośc skrzyni jest dośc duża a za moc ona nie odpowiada. Można kombinować z przełożeniami co raczej jest niepotrzebne, a zmiana przełożeń dyfra wpłynie na niezgodności sygnałów tacho dla sterownika silnika.

Opublikowano
tez mu to mowilem ,ale coz ja poradzilem mu zeby ja sprzedal i kupil 750 wtedy bedzie alebo nie bedzie narzekal na moc.. a jesli chodzi o chipa to juz kiedys mialem wiec mialem nauczke ze coseryjne tak musi byc..
Opublikowano
best wlozenie wiekszej turbinki wymusza zmiane oprogramowania a wiec chipowanie...a dwa ze wieksza turbina zdecydowanie mocniej obciaza silnik...wiec sam sobie zaprzeczasz...