Skocz do zawartości

5AS vs 5AT vs 5AU - co mają poszczególne pakiety asystentów

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 24.07.2024 o 21:44, marcinq78 napisał(a):

Czy automatyczne parkowanie wymaga zakupu pakietu z kamerami 360 czy wystarczy sam pakiet systemów asystujacych plus?

Nie wiem.

Mam 360° i u mnie parkowanie działa bardzo dobrze, tak samo wyjazd z koperty itp.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 15.02.2023 o 20:11, Lukaszwarszawa napisał(a):

No to może tak być ,że 5at ma jakieś jeszcze ograniczenia co do np.przejezdzania rond .. trochę to już dużo ograniczeń... zważywszy że sprzedający nie wie co systemy mają ...

U mnie jest tak ,że jak dojeżdżam do ronda miga od razu na pomarańczowo i zaraz czerwono.

Światło podobno już 5at rozpoznaje ale nie w Polsce;)))

Czy 5AT który posiadasz ma funkcję stop & go (na tempomacie sam zatrzymuje auto i rusza)?  W konfiguratorze piszą, że tylko profesional to posiada 

Opublikowano
W dniu 21.07.2025 o 10:29, tombik87 napisał(a):

Czy 5AT który posiadasz ma funkcję stop & go (na tempomacie sam zatrzymuje auto i rusza)?  W konfiguratorze piszą, że tylko profesional to posiada 

Ma tj. aby być pewnym że piszemy o tym samym. Jadę na trybie jazdy autonomicznej dojeżdżam do samochodu przede mną który stoi. Mój samochód też się zatrzymuje sam i jak samochód przede mną rusza też rusza sam ALE ()!!) nie zawsze albo inaczej rzadko kiedy.

Najczęściej muszę sam dotknąć gazu. Czytałem gdzies ,że chodzi o długości ile samochód stał tj. 30sekund np to sam nie ruszy ale wydaje mi się ,że to nie o to chodzi. Po prostu system wymusza by samemu ruszyć aby być pewnym. Być może w proffesional to zawsze działa a w nie proffesional rzadko kiedy.

• Dziękuję 1
Opublikowano
16 godzin temu, Lukaszwarszawa napisał(a):

Ma tj. aby być pewnym że piszemy o tym samym. Jadę na trybie jazdy autonomicznej dojeżdżam do samochodu przede mną który stoi. Mój samochód też się zatrzymuje sam i jak samochód przede mną rusza też rusza sam ALE ()!!) nie zawsze albo inaczej rzadko kiedy.

Najczęściej muszę sam dotknąć gazu. Czytałem gdzies ,że chodzi o długości ile samochód stał tj. 30sekund np to sam nie ruszy ale wydaje mi się ,że to nie o to chodzi. Po prostu system wymusza by samemu ruszyć aby być pewnym. Być może w proffesional to zawsze działa a w nie proffesional rzadko kiedy.

Nie 30 sekund a 5 sekund. Po 5tej sekundzie trzeba nacisnąć gaz by ruszyć.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 24.07.2025 o 08:19, scooterek napisał(a):

Nie 30 sekund a 5 sekund. Po 5tej sekundzie trzeba nacisnąć gaz by ruszyć.

Dokładnie. Jak masz head Up to pojawia się komunikat

Żeby kontynuować jazdę naciśnij pedał przyspieszenia 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie próbuję walczyć z bmw bo zamawiałem plusa ale z czujnikiem martwego Pola i zorientowałem się dopiero po dwóch tygodniach że go nie ma niby we wtorek ma być odpowiedź czy jest możliwość doposażenia . Ktoś próbował to doposażyć?

Opublikowano

Jeśli zamówiłeś 5AS to plusa możesz sobie później sam włączyć. O ile pamiętam, w standardzie dostajesz "przygotowanie do systemów asystujących plus".

Opublikowano
15 godzin temu, Leszek55 napisał(a):

Nie wiem czy odwrotnie to też działa czy do 5At można dołączyć 5AS

to już ktoś kiedyś tu wałkował że nie da się. Jak kupiłeś plusa to nie da się włączyć standardu. Chyba że BMW w końcu to poprawiło....

Opublikowano
W dniu 23.08.2025 o 00:50, Leszek55 napisał(a):

Zobaczymy w środę jak dostanę oficjalną odpowiedź od BMW

Niestety. Mam to samo. Pierwszy trasa  do domu i szok gdzie trójkąt. Podczas dojazdu telefon do dilera gdzie martwe pole. Panie Marianie niestety plus to plus a martwe to asystent z dopłatą 2700 zł. 

Na chwilę obecną w BMW nie ma szans dołożyć. Po gwarancji są zestawy m.in na Ali łącznie z wymianą szkła lustra w granicach 1600 zł. 

Opublikowano

Przecież asystent pl7s jest wyższego rzędu niż zwykły asystent tego w bmw nie rozumiem system jest przygotowany co szkodzi proponować w abonamecie jak parkowanie professional czy rozszerzoną mapę z radarami.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i wczoraj z tygodniowym opóźnieniem dostałem odpowiedź że nic nie można zrobić chyba ,że wymienic samochód na taki z martwym polem i plusem, ale z drugiej strony to powinni o tym informować że sam plus nie ma pełnej opcji

Opublikowano (edytowane)

a robił ktoś rozeznanie czy w samochodzie z 5AS (martwe pole) można dołożyć tempomat aktywny? Samochód nie przy przygotowania pod 5AT

Edytowane przez tombik87