Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tak się zastanawiam jeśli samochód podczas programowania może nawet pociągnąć kilkadziesiąt A to wiadomo trzeba mocny i wydajny zasilacz np. 100A.

Załóżmy, że moje e60 ciągnie 50A, więc podpinam zasilacz i ten daje 50A. Czy to nie będzie złe dla akumulatora? Akumulatorów nie powinno ładować się prądem większym jak 1/10 jego pojemności. Czy ja to po prostu źle rozumiem?

Opublikowano
Witam,

Tak się zastanawiam jeśli samochód podczas programowania może nawet pociągnąć kilkadziesiąt A to wiadomo trzeba mocny i wydajny zasilacz np. 100A.

Załóżmy, że moje e60 ciągnie 50A, więc podpinam zasilacz i ten daje 50A. Czy to nie będzie złe dla akumulatora? Akumulatorów nie powinno ładować się prądem większym jak 1/10 jego pojemności. Czy ja to po prostu źle rozumiem?

Zasilacz jest po to aby odciążyć akumulator bo szybko spadnie napięcie na nim i będzie "lipa" z programowania .

Ten duży prąd z zasilacza to nie jest prąd ładowania tylko prąd poboru przez auto z zasilacza , podpinaj dobrej jakości zasilacz i programuj spokojnie .

Jeżeli masz akumulator AGM to nie wszystkie zasilacze się do tego nadają .