Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jest to mój pierwszy post, problem jak w temacie...

Błędy:

4010

4d00

4d03

44ec

Czujnik ciśnienia spalin przed DPF wymieniłem (była w nim wytopiona dziura)

Ciśnienie wsteczne spalin na zimnym silniku waha się w granicach 55-60 mbar a po rozgrzaniu spada do 40 mbar (na wolnych obrotach)

Samochód świeżo kupiony ale czuć niedobór mocy, okropnie telepie "buda" na wolnych obrotach.

Próbowałem uruchomić procedurę wypalania filtra ale nie mogę jej uruchomić, dodam że jest upalona jedna świeca, mam zamówioną nową i zobaczę czy przez to nie chce się włączyć

Dodam jeszcze że po skasowaniu, błędy nie powracają od razu ale tak po kilku minutach pracy silnika oprócz błędu dotyczącego ciśnienia doładowania(wraca po przejażdżce z ostrym butem)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Bez jednej świecy może trudniej regenerować dpf. Błędy 4D00 I 4D03 to będą od niewiarygodnych wskazań czujnika ciśnienia wstecznego. Natomiast te dwa pozostałe to faktycznie od doładowania, być może wynikły z siebie wzajemnie.

Wytopiona dziura w czujniku była?? :shock:

- Na jaki czujnik wymieniłeś? Jeżeli oryginał, a nie żadna Hella lub nie daj Boże febi, to można iść dalej.

- Na Twoim miejscu przyjrzałbym się wężykowi, bo może być zmasakrowany skoro czujnik był wypalony. Ja bym obligatoryjnie wymienił, wężyk paliwowy w oplocie 7 mm, 10 zł za metr. Zwłaszcza, że to będzie całkiem możliwa przyczyna świrowania układu. Dziwne dla mnie też jest to, że przeciwciśnienie z rozgrzewaniem maleje. Kostka do czujnika do sprawdzenia zasilanie i sygnał.

- Jeżeli oryginał pokazał 40-60 hPa, to można uznać za wiarygodny. Sporo za dużo jak na wolne obroty. Wychodzi, że dpf zatkany. Tylko dziwne, że żadnego błędu w stylu 480A nie pokazał.

- Po ogarnięciu zestawu czujnik-wężyk-świeca, na zimnym silniku można wlać 0,5 l środka obniżającego temperaturę spalania przez wężyk do dpf, niech nasiąknie na wolnych parę minut i wymusić regenerację będąc już w trasie. Dobra jest apka btool, bo automatycznie kasuje błędy w razie wu.

- Płyn rozgrzewa się do 90 st C? Jak możesz to podaj też temperaturę spalin na wolnych.