Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem że podobne tematy były już na forum, ale żaden z nich nie dotyczy mojego przypadku.

E39 523i - raz na jakiś czas, na ciepłym silniku i biegu jałowym pojawia się lampka (czasami migocze jakby było "zwarcie" ) i komunikat oldruck motor aus, czyli komunikat o niskim ciśnieniu oleju. Pojawia się on tylko na luzie przy niskich obrotach, gdy tylko dotknę gaz - komunikat jak i lampka oleju znika. Teorii jest wiele, a to czujnik kiepski, a to dolej oleju, a to smok brudny, a to ściągnij miskę i zobacz a to pompa oleju a to panewy. Co do panewy to mam na 99% pewność, że są zdrowe. Czy ktoś z Was miał taki problem? I na czym się skończyło. Oraz pytanie, skoro komunikat i błąd wyskakuje tylko przy niskich obratach (wg. zegarów na luzie mam ok 600rpm) to czy nie wystarczy... podnieść obroty na luzie do chociażby tych 800? :lol:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaki olej i jaki filtr oleju? Kiedy wymieniane?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Wymiana jutro, bo mam ją od wczoraj. Filtrem oleju będzie filtron, a olej Valvoline VR1 Racing 10W60. Zamówiłem też nowy czujnik ciśnienia oleju. Oby to wystarczyło... :8)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skąd takie dziwne wybory?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
przy takim problemie, pierwszą rzeczą jaką należałoby zrobić, to podpiąć manometr i zmierzyć to ciśnienie, jakie jest maksymalne i do jakiej wartości spada na wolnych obrotach, czujniki rzadko się uszkadzają, w większości przypadków problem związany jest z ciśnieniem, filtron nie jest najlepszym wyborem, z tym olejem też odważnie idziesz