Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW 530D E61

Witam wszystkich użytkowników forum.

Mam gorącą prośbę do wszystkich którzy mieli taki problem jak opiszę , bo już nie mam sił na jeżdżenie od mechanika do mechanika i każdy mówi co innego.

Problem: od 2 tygodni pali się na czerwono kontrolka DYNAMIC DRIVE samochód przekrzywiony z dwoma strzałkami i wykrzyknik!

Kontrolka zapaliła się po zawracaniu , skręciłem na maksa kierownicą i stało się. Zatrzymałem się, wyłączyłem silnik (myślałem że to chwilowy błąd-niestety nie) i po uruchomieniu silnika, kontrolka pali się cały czas. Objawy jakie się pokazały po komunikacie, troszkę dziwnie zachowuje się na zakrętach jakby był sztywny, nie ma tej sprężystości jak przed wystąpieniem problemu, a tak jest ok. Po podłączeniu pod komputer wyświetlił błąd - zawór bezpieczeństwa od aktywnych stabilizatorów.

Płyn hydrauliczny jest na maksa. Nie ma nigdzie wycieków płynu.

PROSZĘ O POMOC JAK SIĘ ZABRAĆ ZA TEN PROBLEM I JAKIE EWENTUALNIE SĄ KOSZTY Z TYM ZWIĄZANE.

Pozdrawiam :( :( :( :(

Opublikowano

Hej,

W nadkolu po stronie pasażera znajduje się blok zaworowy, w którym znajdują się elektrozawory. Któryś mógł się przyciąć. Miałem taką sytuację z błędem wysokiego ciśnienia przedniego stabilizatora, mój kolega, który zajmuje się marką polecił zdjąć koło, odkręcić łącznik stabilizatora i poruszać samym stabilizatorem bo mógł zebrać się jakiś "śmieć", który blokuje przepływ. O dziwo pomogło. W najgorszym wypadku elektrozawór do wymiany, wbrew pozorom nie jest to mega skomplikowany układ.

Dziwne, że przy błędzie auto zrobiło się sztywne - powinno właśnie bujać jak stara łajba przez brak stabilizacji.

pzdr

Im wolniej jadę, tym dłużej mnie widać...
Opublikowano

Cześć

Dziękuję bardzo za podpowiedź odnośnie tego zaworu , jestem umówiony na sobotę z mechanikiem zobaczymy czy to pomoże o czym piszesz jeśli nie to pozostaje wymiana elektrozaworu.

Raz jeszcze dzięki .

Pozdrawiam