Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Przychodze z pytaniem odnosnie wymiany oleju w automatycznej skrzyni biegow.

Okolo 2 tygodnie temu zakupilem wlasnie to auto ( e92 325i Xdrive 3.0 2008 ) i kontaktujac sie z wieloma osobami zdania sa podzielone.

Dostaje informacje ze oleju sie nie wymienia a od niektorych ze trzeba wymienic co 60000 km. Czytajac slyszalem ze jest jakies ryzyko ze w skrzyni podczas wymiany moze sie cos zepsuc.

Prosil bym o pomoc i danie mi jakiejs porady odnosnie wlasnie tego problemu.

Pozdrawiam Szymon.

Opublikowano

Należy wymienić. W misce olejowej masz wbudowany filtr i on też z czasem się zatyka. Dodatkowo miska posiada uszczelkę która z czasem twardnieje i pojawiają wycieki. Później goście którzy remontują te skrzynie widzą wszędzie przypalony olej i zarżnięte sprzęgła, panewki właśnie przez takie bzdety, że oleju się nie wymienia. To samo zresztą w skrzyni manualnej. Przykład

Są gotowe zestawy od producenta skrzyni. ZF zaleca wymianę statyczną bez maszynek do automatycznej wymiany. U ciebie jest skrzynia ZF 6HP19/21 stąd potrzebujesz 1071.298.033 Osobiście kupowałem na Allegro, jest pełno hurtowni mogę polecić tego Pana https://allegro.pl/oferta/olej-miska-zf-sruby-6hp19-6h21-bmw-24152333907-9220782145 Miska tylko i wyłącznie oryginalna, zamienniki się nie sprawdzają i zaczynają się krzywić. Olej wedle uznania albo oryginał ZF albo Ravenol 6HP w każdym przypadku potrzeba 7L.

Oprócz tego dobrze wymienić olej w skrzyni xDrive bo zrobisz to za jednym strzałem. BMW DTF1 numer 83222409710. Potrzebujesz około 600ml więc jedna butelka spokojnie wystarczy. Też znajdziesz na Allegro. Cena około 160-180zł.

Z przodu jak i z tyłu masz dyferencjał. Ja zalałem Catrol Transmax Axle LongLife 75W-90. Kupiłem dwa litry, zostało około 0,5L. Numer katalogowy Castrol 15D6ED.

https://allegro.pl/oferta/castrol-transmax-axle-long-life-75w90-gl-5-bmw-1l-12269599609