Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Szanowni koledzy mam pytanie , czy zaraz po uruchomieniu zimnego silnika załącza się pompa wody ? Poczytałem o tym elektrycznym napinaczu i z opisu wynika że dopiero po osiągnięciu 100 st płynu napinacz eletryczny załącza pompę wody . Proszę o info jak to wygląda u was . Z góry dziękuję za odpowiedź.
Opublikowano

Elektryczny napinacz powinien załączać się przy rozgrzanym silniku, chyba przy 103 stopniach.

Pompa wody przy zimnym silniku nie pracuje w celu szybszego rozgrzania, ma to wpływ na mniejsze spalanie benzyny i szybsze nagrzanie kabiny.

W silniku N13 B16 A są dwa obiegi wody, druga pompa jest na dole silnika pod kołem pasowym.

Opublikowano
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, czyli u mnie coś jest źle po pompa startuje chwilę po odpaleniu zimnego silnika . Już jestem umówiony na wizytę u elektryka i podpięcie pod komputer . Ciekawe co odpowiada za uruchomienie , pewnie jakiś czujnik ale żadnego błędu nie mam (komunikatu).
Opublikowano
Raczej nie już chodzi cały czas . Po wymianie sprzęgła (musieli odłączać akumlator) przez 2 dni było ok po odpaleniu zimnego pompa nie chodziła , dopiero jak silnik miał około 100 st załączała się wtedy przestraszyłem się myślałem że coś się zepsuło ale poczytałem i wyszło że tak powinno być . Dlatego teraz szukam przyczyny dlaczego chodzi od razu , a tak miałem odkąd kupiłem . A wcześniej przy pierwszych serwisach wymieniłem pompę wody bo ponoć szumiała , kółko pasowe pompy bo była guma popękana i napinacz elektryczny , wszystko oe bmw w dobrym serwisie od bmw. Jutro mam umówioną wizytę , zobaczymy co mi powiedzą .
Opublikowano
Panowie auto po serwisie ,wszystko w sterowniku ideolo , brak jakichkolwiek odchyłek i oznak problemu . Napinacz jest uruchamiany przez sterownik silnika i dużo czynników ma wpływ temp. silnika ,obroty silnika i wiele innych parametrów. Nawet tryb jazdy comfort czy sport sterownik zmienia parametry czyli też otwarcie termostatu jak też pompą chłodzenia . Mniej szukać a więcej jeździć i się cieszyć jazdą (słowa mechanika ) . Tym też zakończę ten post . Pozdrawiam .