Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ogolnie autko sprawuje się ok dlatego też mało postów choć przeglądam żeby poszerzyć wiedzę. Pacjent F11 z 2016r 2.0d B47 i sonda Lambda za katalizatorem. Nie działała przez długi czas teraz wymieniłem - niby działa ale sa błędy o wysokim napięciu na sondzie i za niskiej temperaturze sondy.

Czy jest to wina samej Lambdy czy trzeba jakoś zrobić adaptacje?

Nastepny problem to DPF się powoli zapycha. Według aplikacj bimmer-tool mam 48.5g popiołów.

Wypalanie niby działa co jakiś czas (w zależności od stylu jazdy) Soot level zchodzi do 1-2% a ash mass bardzo powoli a jednak się gromadzi. Po przejechaniu 2.5tys km wzrosło o 1g niby nic ale jak już miałem 47.5g to teraz 48.5 i na bimmet tool jest błąd że zasieg DPF jest zlimitowany (z pamieci mówię dokładnego nr i słów błędu nie pamiętam). Zapewne czeka.mnie płukanie DPF jak wrócę z wakacji.

A i ostatnie to nieszczęsne tarcze.wymienione jakieś 1tys przed podróżą i już biją a niby Bosh - częsta bolączka wyczytałem.

Zastanawia mnie ta sonda - czy muszę wymienić i kupować tylko od BMW czy jjest akaś sprawdzona alternatywa?

Opublikowano
Witam. Ogolnie autko sprawuje się ok dlatego też mało postów choć przeglądam żeby poszerzyć wiedzę. Pacjent F11 z 2016r 2.0d B47 i sonda Lambda za katalizatorem. Nie działała przez długi czas teraz wymieniłem - niby działa ale sa błędy o wysokim napięciu na sondzie i za niskiej temperaturze sondy.

Czy jest to wina samej Lambdy czy trzeba jakoś zrobić adaptacje?

U mnie po zmianie sondy bledow brak (wiec pewnie z nia cos nietak) , albo polaczenia ) tez mam B47

Co do adaptacji - zrobilem ja po pol roku, ale nic nie zmienila- wczesniej po wymianie sodny wszyskko bylo OK

Nastepny problem to DPF się powoli zapycha. Według aplikacj bimmer-tool mam 48.5g popiołów.

Wypalanie niby działa co jakiś czas (w zależności od stylu jazdy) Soot level zchodzi do 1-2% a ash mass bardzo powoli a jednak się gromadzi. Po przejechaniu 2.5tys km wzrosło o 1g niby nic ale jak już miałem 47.5g to teraz 48.5 i na bimmet tool jest błąd że zasieg DPF jest zlimitowany (z pamieci mówię dokładnego nr i słów błędu nie pamiętam). Zapewne czeka.mnie płukanie DPF jak wrócę z wakacji.

Ja mialem reset filtra bez czyszczenia. Zrobilem jakies 8 tys od tego momentu i przybylo 2.5 gr popiolu.

Jak czesto ci sie wypala ? > sadzac po przybywaniu popiolu pewnie dosc czesto.

Zastanawia mnie ta sonda - czy muszę wymienić i kupować tylko od BMW czy jjest akaś sprawdzona alternatywa?

Jak znajde Nr sondy to ci podesle. Kupilem ja za ok 500zł ( Bosch - to samo, tylko kable byl krotszy o 2,5cm i wszytsko dziala)

Daj znac jak wyplukasz filrt- czy cos sie zmienilo, tez o tym mysle powoli.

Tarcze niby wszyscy polecaja tylko oryginaly.

Opublikowano

Ello Lendio

Ja mialem reset filtra bez czyszczenia. Zrobilem jakies 8 tys od tego momentu i przybylo 2.5 gr popiolu.

Jak zrobić reset filtra? W jakimś specjalnym warsztacie czy właściwie każdy ogarnie?

Co do wypalania to raczej co 200 mil albo więcej jeśli trasa pewnie co 300 mil - raczej tak jak zalecane.

No nic kupię sondę bosha wymienię i zobaczę czy to coś zmieni.

Ogolnie jak wypala to da sie uslyszec bo silnik pracuje bardziej "rasowo" jak stare 2.5 dt. :) Dam znać jak po plukaniu.

Opublikowano

Mozna zrobic reset filtra np apka bimmer-tool >> na androida, mozna ja zakupic na sklepie playa.

Mysle, ze kazdy sensowny warsztat to ogarnie bez problemu, ale ja bym nie polecal tego robic jak wszytsko jest ok z wypalaniem (jaki masz przebieg ?)

Odnosnie sondy polecam przejzec ten watek : https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=103&t=325812&start=15

Ja zalozylem sonde Boscha o nr 13628593852

Roznica to jedynie krtoszy o 3cm kabel sondy, ale wszystko pasuje.

Opublikowano

Bimmer tool mam i z niego właśnie wiem ile gramów na DPF. Nie wiedziałem że jest tam opcja resetowania DPF - muszę się zagłębić. Przebieg autka to jakieś 170k km więc nie szczególnie wielkie.

Zerknę czy maja gdzies ta sonde i skoro krótszy kabel nie robi różnicy też kupię i założę.

Dzięki bardzo za pomoc :wink: