Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przychodzę z problemem wypadania zapłonu w bmw e46 2005r m54b22. Zostały wsadzone nowe świece, cewki zameniane miejscami, wtryski również. Poddałem się i oddałem auto do sprawdzonego mechanika i dowiedziałem sie, że na 1 cylindrze korekty paliwowe sięgają 10%. Padło stwierdzenie iż najprawdopodobniej uszkodzony jest ecu.

Pytanie czy to trafny strzał, może miał ktos taki przypadek i poratuje jakąś podpowiedzią :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W większości przypadków jest problem z głowicą, możesz też zmierzyć kompresję i zrobić test szczelności silnika (nie dolotu).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
W większości przypadków jest problem z głowicą, możesz też zmierzyć kompresję i zrobić test szczelności silnika (nie dolotu).

Kompresja zmierzona i trzyma po 14bar na każdym cylku.

Zajrzałem wczoraj do sterownika i moim oczom ukazał sie tranzystor który był już przez kogoś zmieniany https://zapodaj.net/fbd429800d4eb.jpg.html

Ogólnie z tym wypadaniem zapłonu to nie jest ono non stop, potrafi przejechac z 5-10km normalnie bez problemów, wtedy też check engine gaśnie, albo wywali checka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdaje się że ten lutowany odpowiada za 3 cylinder. Sprawdź co się będzie działo z odpietym przepływomierzem. Sprawdź dolot dymem (odma, uszczelka pod kolektorem).
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)