Skocz do zawartości

G30 2021 - zapach octu z nawiewu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW G30 2021 - Mam problem z dziwnym zapachem z nawiewu. Nie raz, gdy włączę sam nawiew (bez klimatyzacji) to czuję zapach octu przez chwilę (pasażerowi też wyczuwają).

Ten zapach jest tylko przez kilka sekund i potem znika. Ale spotkałem się z tym już kilka razy.

• Gdzie szukać przyczyny ?

Co może być ewentualną przyczyna?

Dzięki!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Trzeba odgrzybić klimatyzację + wymiana filtrów kabinowych i powinno pomóc.
Opublikowano
  • Autor

Auto ma 18 tysięcy przebiegu i ma niecały rok. Tak szybko robić odgrzybianie?

Dzięki za pomoc!

Opublikowano

Mam podobnie. Nie zawsze się tak dzieje i nie ma związku jak długo auto stało nieużywane. Przez chwilę czuć octem, ja myślałem, że to zapach świeżego silikonu :)

Jakieś 2 lata temu odgrzybiałem i ozonowałem, nic to nie zmieniło.

Opublikowano

Dzięki za pomoc!

Miałem podobnie tylko że w innej marce. Auto pod zamówienie i po 12 m-c taki zapach.

Porządne odgrzybianie i to dwa razy oraz wymiana filtra kabinowego pomogło. Po pierwszym zabiegu był jeszcze delikatnie wyczuwalny zapach.

Serwis powtórzył zabieg, gdyż druga wizyta praktycznie była zgłoszeniem gwarancyjnym tego zapachu i miała wiązać się z szukaniem przyczyny zapachu, było podejrzenie że woda słabo odpływała z klimy i gdzieś zalegała.

Później przy systematycznym dbaniu o klime (co rok) zapach już do 4 roku użytkowania auta nie powrócił.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za pomoc!

Miałem podobnie tylko że w innej marce. Auto pod zamówienie i po 12 m-c taki zapach.

Porządne odgrzybianie i to dwa razy oraz wymiana filtra kabinowego pomogło. Po pierwszym zabiegu był jeszcze delikatnie wyczuwalny zapach.

Serwis powtórzył zabieg, gdyż druga wizyta praktycznie była zgłoszeniem gwarancyjnym tego zapachu i miała wiązać się z szukaniem przyczyny zapachu, było podejrzenie że woda słabo odpływała z klimy i gdzieś zalegała.

Później przy systematycznym dbaniu o klime (co rok) zapach już do 4 roku użytkowania auta nie powrócił.

Robiłeś to na gwarancji?

Póki co zapach nie wrócił, więc dalej będę obserwował.