Skocz do zawartości

Ew przegrzanie silnika N46B20 w E87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, się cieszę że tu jestem i liczę na ew poradę, mam na imię Piotrek, jestem z W-wy.

Od niedawna jestem właścicielem E87 z silnikiem 2.0 benzyna N46B20 150KM z roku 2006. Raczej już wielu razy na tym forum był podejmowany temat o wysokich temperaturach pracy tych silników więc w skrócie: wczoraj wieczorem nagle się zapaliła kontrolka CHECK ENGINE, temperatura silnika przy tym była 108 stopni, ale czerwona kontrolka przegrzania się silnika nie pojawiła. W tym trybie dojechałem do domu ok 2 km. Dziś komputer pokazał "A6D1 Dodatkowa pompa wody" oraz "A6CF Czujnik automatycznej kontroli obiegu powietrza".

Więc mam pytanie - Czy nie przegrzałem silnika? Czy ogólnie można przegrzać silnik w taki sposób jeżeli jednak na tablicy się NIE pojawiła czerwona kontrolka przegrania się silnika? Bo czytałem, że silniki N46B20 bardzo często pracują przy temperaturach powyżej 100 stopni i to jest norma czyli tak powinno być. Czy to prawda?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tak. Te silniki maja termostat sterowany przez ecu silnika. To on ustala temp, ktora jest dosc wysoka, ponad 105°. Bledy, ktore masz, sa od pompki ogrzewania srodka auta oraz z czujnika automatycznej regulacji zasysanego powietrza, rowniez do srodka auta (nawiew). Nie maja nic wspolnego z praca/temperatura silnika. Check silnika nie zapalil sie od tych bledow, musi byc cos jeszcze.

Edytowane przez kkx5

Opublikowano
  • Autor
Dziękuję za odpowiedź, dla mnie jest ważne, że raczej przez takie wysokie temperatury 105-110 stopni nie przegrzałem silnika, bo na tablicy się nie pojawiła czerwona kontrolka przegrzania się silnika (wygląda jak termometr opuszczony do wody)
Opublikowano
  • Autor
Zauważyłem, że od strony pasażera bliżej przodu silnika urwany czarny przewód, ew od czujnika termostatu więc może po naprawie silnik nie będzie aż tak gorący
Opublikowano
  • Autor
Mam pytanie - czy wszystkie silniki benzynowe 2.0 150KM N46B20 pracują przy temperaturach 100-110 stopni i to jest normalnie?
Opublikowano
  • Autor
Czy jednak w moim silniku słabo działa i jest do wymiany pompa wody od strony kierowcy i dlatego silnik pracuje tylko i wyłącznie przy 105-110 stopnie?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przeciez wyraznie napisalem. To nie pompa wody a dodatkowa pompka nagrzewnicy. Temperature pracy masz prawidlowa. Nic wiecej nikt nie doda bo nie ma co w tym temacie juz pisac.