Skocz do zawartości

zmiana kierownicy f48

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym zmienić kierownicę w X1 f48 rocznik 2015 z oryginalnej czarnej na kierownicę z modelu 2019 z chromowanymi dodatkami.

Poduszki w tych kierownicach są inaczej wyprofilowane.

Czy trzeba zmieniać całą poduszkę czy mozliwa jest wymiana jedynie plastikowej nakladki (pokrywy) airbaga.

Szukając w necie nie znalazlem odpowiedzi, dzwonilem do firmy regenerującej poduszki, również nie są w stanie odpowiedzieć.

Niestety nie mogę dolączyć zdjęc.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Poduszki są inne.

A nawiasem mówiąc ta kierownica, którą chciałbyś zamontować była dostępna również w 2015 r. - to kierownica sportowa, ty masz standardową.

Jest jeszcze kierownica M.

Opublikowano
  • Autor
Czyli na pewno są inne poduszki a nie jest tak, że wkłąd airbagu jest taki sam a nakłądki plastikowe są inne. Bo same kierownice jesli chodzi o mocowanie, otwory i zabezpieczenia są identyczne. jedynie wyprofilowanie kierownicy i nakladki airbagu optycznie jest inne.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie wiem co masz na myśli pisząc o „nakładce plastikowej”.

Zasadniczo airbag kierownicy to poduszka w komplecie z plastikową osłoną (na której znajduje się znaczek BMW). Tak ten moduł jest sprzedawany, jako integralna cześć.

Poniżej masz numery airbagów:

32306992381 - kierownica zwykła

32306992389 - kierownica sportowa

To są numery dla auta bez opcji S230. Jeśli auto posiada tą opcję, numery są inne (ale też różne pomiędzy obydwoma rodzajami kierownic).

Opublikowano
  • Autor
Plastikowa oslona poduszki jest demontowalna. Chodzi mi wlasnie o to, że jeśli airbagi w tych obu rodzajach poduszek są takie same a plastikowe osłony inne to wystarczy sama wymiana plastikow. Z ogledzin zdjęć w necie na to by wyglądało, szczególnie, że same otwory i mocowania w kierownicach są takie same. Zeby to stwierdzić na 100 procent trzeba by miec obie poduszki w rękach - może ktoś ma taką mozliwosc, zeby porównac.
Opublikowano
  • Moderatorzy

Z takiej na taką? Mówię, że poduszki są inne. Poduszkę też musisz wymienić. Dodatkowo zwróć uwagę na opcję asystentów i opcję podgrzewania, bo inaczej to nie będzie działać, jeśli nowa kiera nie ma tych opcji.

Same kierownice też są inne i te nakładki nie podejdą z jednej do drugiej. Masz kierownicę standardową a chcesz sportową.

LPMiuEE.png

39654924387f3b469ccaabb35123e35a.jpg

BMW_X1_xDrive25d_%28F48%29_-_Innenraum.jpg

Opublikowano
  • Autor
Dodładnie. Kierownica nowa kupiona z dokladnie taką samą multifunkcją. czyli czeka mnie zakup airbaga. Oglądałem w necie zdjęcia obu typów airbagów do tych kierownic i odnioslem wrazenie, że sam wkład jest taki sam a róznice są jedynie w tych plastikowych nakładkach ze znaczkiem bmw. Jednak w rękach ich nie mialem, więc nie mogę tego ocenić z całą pewnoscią. Muszę dokladnie sprawdzic jakie podlaczenie mam w swoim airbagu w kierownicy zwyklej i szukac airbagu od sporta z takim samym podłączeniem. Koncepcja wymiany samej nakladki plastikowej legla w gruzach. Kierownica zwykła wybitnie mi nie odpowiada i razi oczy.