Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam BMW f11 2013 rok 520 184KM

Chciałbym dołożyć hak holowniczy nie elektryczny. Chciałbym z rodziną wyjechać na krótki wypad z przyczepa kempingową. Posiadam tylko kat B wiec za dużej przyczepy i tak nie mogę ciągnąć. Chyba Max 1.5 tony o ile się nie mylę ? Czy to prawda ze muszę wymieniać wentylator czy coś bo auto może się przegrzewać ? Auto ma 200 tys przejechane skrzynia automat. Czy może montując przyczepę muszę nastawić się na awarie. Proszę o jakieś opinie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jeździłem sporo BMW automatem z lawetą, więc obciążenia dużo większe nisz przyczepa, jedna radę jaką mogę dać, to tryb manual, jak ciągniesz spore obciążenie za sobą to w trybie manualnym, skrzynia-tarczki i przełączanie biegów jest po Twojej stronie, nie skrzyni, wszystko będzie ok, jak się pokazują jakieś wzniesienia to zbić bieg na dół aby dostał trochę większych obrotów i lżej pokonał obciążenie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładałem kiedyś hak do e61 i w ASO zmieniali mi chłodnice i wywalili żaluzje.

Tak podobno musi być aby chłodzenie było wystarczające.

Zapytaj w serwisie jaka jest procedura przewidziana dla Twojego auta.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ASO ma swoje prawa i procedury, a to czy chłodzenie jest wystarczające czy nie, wystarczy obserwacja temperatury silnika podczas jazdy, wejść w zegary ustawić ten parametr i obserwować w jakim jest zakresie, te wytyczne ASO i ich wynalazki coraz więcej generują problemów, przykładów można wyliczać bez liku..
  • 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rolety chłodnicy otwierają się na stałe gdy podłączysz przyczepę do instalacji elektrycznej BMW.

Kup płatną aplikację BTool + adapter bluetooth.

Będziesz mógł kontrolować wypalanie filtra DPF i w czasie rzeczywistym robić podgląd temperatury oleju , płynu chłodzącego czy oleju w ASB ( automatycznej skrzyni biegów ).