Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Potrzebuję pomocy/porady do zaprogramowania pilota do bram. Posiadam bramy hormanna ze sterowaniem radiowym ESE 868 MHz BiSecur. Mniej więcej wiem jak to zrobić, ale proszę o radę kogoś doświadczonego w tej materii.
Opublikowano
Potrzebuję pomocy/porady do zaprogramowania pilota do bram. Posiadam bramy hormanna ze sterowaniem radiowym ESE 868 MHz BiSecur. Mniej więcej wiem jak to zrobić, ale proszę o radę kogoś doświadczonego w tej materii.

Oczywiście chodzi mi o pilota w G05 (pod lusterkiem wstecznym). Programowanie tego plota ze stałym kodem jest proste, natomiast do programowanie z kodem zmiennym wymagana jest specjalna procedura.

Opublikowano

Zakładając że pilot w lusterku obsługuje twoją częstotliwość, czego nie wiem, to dla radia o zmiennej częstotliwości musisz w odbiorniku włączyć tryb „uczenia się”, wprogramowania pilota. Moja brama bez tej procedury otwierała się z lusterka tylko raz i potem nic. Potrzebowałem pomocy córki, która po włączeniu trybu uczenia się patrzyła na diodę radia w siłowniku bramy i gdy zmieniała się częstotliwość mrugnięć diody, czyli radio przełączało częstotliwości, dawała mi znać a ja naciskałem przycisk pod lusterkiem. Tak chyba ze 3-4 razy. I udało się. Gdy dioda odbiornika przestała mrugać pilot został wprogramowany. Udało się za pierwszym podejściem gdy robiliśmy razem z córką, wcześniej samemu myślałem już że kur….cy dostanę - tyle razy próbowałem, biegałem od auta do siłownika i nic nie wychodziło :)

Też mam siłownik i radio hörmann.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
dla osób które zastanawiają się nad zamówieniem tego, Nice ma piloty z uchwytami które można przykleić na taśmę dwustronną, mam tak w samochodach, wygląda schludnie, a jak ktoś ma inny napęd, to może sobie podłączyć odbiornik Nice i po temacie :)
Opublikowano
Analogicznie jest z bramą wiśniowski? Też nie mogę sobie poradzić z programowaniem

Być może jest analogicznie - po prostu poszukaj w instrukcji mechanizmu/odbiornika czy jest jakaś procedura „uczenia” się pilota. Ja mam tylko doświadczenia z hormannem i to wersją „konsumencką”. Mam też miejsce parkingowe w innym publicznym miejscu za bramą napędzaną „większym” hormannem i tego za cholerę nie potrafię zaprogramować.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Na wstępie mała dygresja: przy okazji wgrywania nowego softu do auta, zapytałem w serwisie na jakiej częstotliwości pracuje pilot do bram. Otrzymałem hamletowską odpowiedź: 418, lub 434, lub 868 MHz.

Teraz do rzeczy, pokonałem tego pilota w następujący sposób:

W samochodach przeważnie jest montowany 3-przyciskowy pilot HomeLink, w pojazdach europejskich pracujący na częstotliwości 433,92 MHz . (natomiast w USA 315 MHz - )

Kupiłem zestaw Proxima HOMECAR1 EU - 3x odbiorniki jednokanałowe (NW_HomeCar1 EU) oraz 1 pilot HomeCar EU. Do każdego napędu należy dołożyć po odbiorniku, pilot jest niezbędny, służy przede wszystkim do "przekazania wiedzy" pilotowi w samochodzie, ale ma 3 przyciski i również obsłuży te bramy. Montaż i uruchomienie przeszło bardzo sprawnie.