Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, naczytałem się wiele tematów odnośnie wymiany oleju w F25 2.0d 184KM i chciałbym wiedzieć jak na bieżąco to wyglada u was i jakie macie porady?

Wymieniać olej gdy się nic nie dzieje?

Samochód kupiłem rok temu przy przebiegu 180tys km teraz mam 199tys.km na pewno nie było wymiany oleju w skrzyni biegów i się zastanawiam czy wymieniać czy nie wymienić

Opublikowano
Zasada jedna, kupiłeś auto, nie znasz pełnej, 100 % historii = wymieniasz wszelkie płyny i filtry! Płyny wymienia się prewencyjnie a nie przy dolegliwościach, bo gdy boli to ostateczność a wtedy może już nie pomóc. Proponuję, w silniku, skrzyni, VTG, mosty.....i śpisz spokojnie.....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

.... ponizej instrukcja producenta ( ZF Friedrichshafen AG ) wymiany oleju w automatycznej skrzyni biegów 8HP

https://aftermarket.zf.com/remotemedia/si-service-informations/si-service-information-zf-136130/si-transmission-136428/si-cars-4-137095/si-polnisch-2-137697/si-modelluebergreifend-19-138417/si-zf-si-oelwechselkit-8hp-50130-pl.pdf

- Uruchomić silnik.

- Sprawdzić temperaturę oleju przekładniowego - > 30 °C – 50 °C

- Utrzymywać prędkość obrotową silnika przez 30 sekund na poziomie 2000 min - > (napełnić przekładnię hydrokinetyczną).

- Pozostawić silnik na obrotach biegu jałowego.

- Wybrać pozycję P, R i D. Włączyć ręcznie D1 i D2.Utrzymać bieg każdorazowo przez ok. 10 sekund.

- Odkręcić śrubę otworu do napełniania oleju.

- Czy z otworu do napełniania wycieka olej ?

( Wlać zalecany olej ZF-LifeguardFluid, aż zacznie wyciekać z otworu do napełniania / Zaczekać, aż z otworu o napełniania będą wyciekać już tylko pojedyncze krople ).

- Zamknąć śrubę otworu do napełniania oleju.

- Sprawdzić szczelność przekładni.

KONIEC

:cool2:

P.S.

ja7rsl67.jpg

Pozdrawiam Andrzej