Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Gdzie jest umieszczony czujnik temperatury zewn. w G20 z M-pakietem, bo od dwóch dni obserwuję dziwne zjawisko. Rano o 7.20 na zewnątrz ok 2 stopnie (na szybach jeszcze szron), ale słońce od prawego boku prostopadle ogrzewa maskę. I zaraz po odpaleniu samochodu pokazuje mi 10 stopni !!! Taka sytuacja w F30 nigdy nie wystąpiła (samochód stał w tym samym miejscu 4 zimy). Czy to normalne czy reklamować?
Opublikowano
O dzięki. Ale nie wiadomo z tych zdjęć kiedy jest montowany z lewej, a kiedy z prawej strony. I dlaczego raz tak, raz tak... U mnie by wynikało, że z prawej przez te anomalia poranne. A nie wiesz czy w F30 było tak samo? I jak u ciebie się zachowuje czujnik? Masz jakieś doświadczenia?
Opublikowano
O dzięki. Ale nie wiadomo z tych zdjęć kiedy jest montowany z lewej, a kiedy z prawej strony. I dlaczego raz tak, raz tak... U mnie by wynikało, że z prawej przez te anomalia poranne. A nie wiesz czy w F30 było tak samo? I jak u ciebie się zachowuje czujnik? Masz jakieś doświadczenia?

No ale jak ruszasz wskazanie po chwili wyrównuje się z faktyczną temperaturą?

Opublikowano
To by znaczyło, że czujnik ma mniejszą bezwładność niż ten w F30, a jednocześnie umiejscowienie prowadzi do zwiększenia się temperatury. Stań sam na słońcu w zacisznym miejscu, a wyjdź na wiatr :)
Opublikowano
To by znaczyło, że czujnik ma mniejszą bezwładność niż ten w F30, a jednocześnie umiejscowienie prowadzi do zwiększenia się temperatury. Stań sam na słońcu w zacisznym miejscu, a wyjdź na wiatr :)

Nie znam się na czujnikach, ale w takim razie to żenada, tak mam w Citroenach, Berlingo i Nemo. Nigdy w BMW...

Opublikowano
Pozwolę sobie wątpić, czy to jest żenada. Przechowujesz samochód w specyficznych warunkach, co prowadzi do wyolbrzymienia zagadnienia. Umiejscowienie czujnika bliżej karoserii zwiększa szansę na przekłamania, ale też dynamizuje odczyty. No i nie oszukujmy się: czujnik temp. w samochodzie, to nie jest termometr laboratoryjny. To tylko orientacyjna, pomocna samochodowi wartość, a wyświetlona użytkownikowi tylko dlatego że jest i można wyświetlić kolejny gadżet.