Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, w najbliższym czasie będę brał samochód na leasing i tutaj mam pytanie. Księgowy odradza mi odliczanie 100% vatu, ponieważ wiążę się to z jakimiś tam restrykcjami, kilometrówkami itp

Generalnie podobno żaden jego klient z tego nie korzysta, bo za dużo zachodu i każdy odlicza 50%.

Tutaj pytanie do was. Mój księgowy jest za bardzo przewrażliwiony ? Korzysta ktoś z samochodu firmowo/prywatnie i odlicza 100% ?

Pytam tutaj, ponieważ nie mam wśród znajomych nawet kogo się zapytać, a przecież na forum sporo osób ma samochody w leasingu. Jestem ciekaw jak wy macie to rozwiązane.

A nie ukrywajmy, że fajnie byłoby odliczać 100%, niż 50 :cool2:

Każda rada/pomoc i odpowiedź mile widziana.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Księgowy to nie jest doradca podatkowy, jak nie ufasz księgowemu to po co mu płacisz?
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Tak, jak weźmiesz 100% masz wtedy auto do użytku wyłącznie służbowego.

Prowadzisz kilometrówkę i jeśli jesteś IT pracującym w domu, to Urząd Skarbowy może zapytać, jak wyrabiasz 5k miesięcznie po Polsce :mrgreen:

Nie wiem jak jest wtedy ze współdzieleniem samochodu – dajesz żonie, żona ma stłuczkę, ubezpieczyciel pyta(?) dlaczego Twój firmowy samochód prowadzi osoba spoza firmy...

dla spokoju każdy bierze 50/50...