Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nie wiem czy był już ten temat poruszany,

ale potrzebuję informacje przy jakich obrotach zaczyna sie proces wypalania DPFu /silnik N57 - 3.0D/ i jak długo ten proces trwa.

Z góry dziękuje i pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego zapropuje ci aplikację na telefon BTool + interfejs Bluetooth.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=326379

https://allegro.pl/oferta/elm327-icar2-vgate-obd2-interfejs-bluetooth-polski-8194134208

Dzięki tej aplikacji będziesz mógł kontrolować wypalanie DPF, tzn. będziesz widział kiedy masz wypalanie i sam mógł je wywołać ( ta opcja wymuszania wypalania jest w płatnej wersji ) . Co daje tą aplikacja dodakowo jeśli chodzi o proces wypalania, to to że jak masz błędy podzespołów silnika , które odpowiadają za wypalanie , komputer silnika nie będzie tego inicjował. Tak więc w niedługim czasie będziesz miał zapchany filtr. Najprawdopodobniej będziesz miał więcej oleju w silniku , tzn. olej silnikowy + olej napędowy ON .

W takim przypadku , należy niezwłocznie wymienić olej na nowy.

Jeśli chodzi o samo wypalanie.....

Wszystko zależy o ECU silnika,

Temperatura cieczy musi uzyskać wartość 60°C bądź 75°C.

Prędkość auta musi wahać się w przedziale 60 km/h - 100 km/h.

Obroty nie mają tutaj znaczenia, chyba ,że masz problem z termostatem, który nie utrzymuje znamionowej temperatury cieczy chłodzącej.

Ja zazwyczaj przejeżdżam odcinek 10km/15km + 2km/4km na wychłodzenie układu.

Najlepszymi warunkami na wypalanie jest ciągła jazda z prędkością 100 km/h pod delikatne wzniesienie.

Ja mam u siebie taką trasę. Samo wypalanie kończy się po przejechaniu 9 km.

W baku nie może być mniej paliwa niż rezerwa.