Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wam wszystkim, zakupiłem nowe felgi vossena na lato i staje przed problemem doboru ogumienia, ponieważ nie znam na tym w ogóle proszę o pomoc was użytkownicy posiadam

aktualne zimowe;

245/40 R19

nowe na lato

przód 20x9 ET35 5x120 aktualna guma 245/35/20

Tył 20x10 ET45 5x120 aktualna guma 275/30/20

Kupiłem od właściciela f10 z tylnym napędem skąd taka różnica ogumieniu, a z racji że posiadam xdrive nie chcę rozwalić napędu poprzez zakupienie nie właściwego ogumienia. Pozdrawiam czy ktoś może podpowiedzieć ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To jest fabryczny rozmiar na felgi mieszane i średnica jest zbliżona między przodem a tyłem tak że rozmiary opon są prawidłowe.
Opublikowano
Ja jestem zielony w tym kompletnie, więc smiało można kupować takie opony ? Wiem że w xdrive z tego co czytam nie może być różnicy większej jak 1 % ktoś może polecić dokładny wymiar by nie pchać siana w błoto ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
BMW zaleca przy felgach mieszanych 245/35 R20 95Y przód i 275/30 R20 97Y tył i najlepiej kup opony z homologacją dla BMW czyli z gwiazdką na boku opony.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Taki rozmiar nie posiada homologacji dla twojego modelu, słyszałem że ubezpieczalnie sprawdzają takie szczegóły w razie roszczeń o odszkodowanie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może zadzwoń do któregoś ASO i zapytaj ale skoro fabrycznie nowe bmw na felgach mieszanych wyjeżdżają na takich rozmiarach to inżynierowie wiedzieli co robią.

Ps. Kojarzę informację z TIS że maksymalna różnica średnicy opon może wynosić maksymalnie 2% w przypadku bmw ale nie jestem pewny.

Opublikowano
Xdrive jest bardzo delikatny dlatego im mniejsza różnica tym mniej się będzie paliło sprzęgło i każdy zrobi jak uważa. To że BMW zaleca jest tyle warte co olej co 30Tkm, w skrzyni nigdy w vtg również, jeździć będzie tyle że do czasu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli chcecie olać homologację to na 0% w różnicy wyjdzie jak na przód pójdzie 235/35 i tył 275/30
Opublikowano
Czy ktoś z Was ma xdrive i takie rozwiązania zastosowane ? bardziej chodzi mi czy ktoś jeździ na takim kapciu bez problemu przykładowo front 245/35 i back 275/30 czy ta różnica około 1 % nie uszkodzi napędu?. Nawet jak sprawdzam na stronach po wpisaniu modelu i parametrów dedykuje właśnie takie opony.
Opublikowano
U mnie ale na 19 przy x drive mam 9j 245/40 i 10j 275/35 i wszystko chodzi ok.

Sprawdziłem i na Twoim setupie jest 0,52 % 3,5 mm różnicy w obwodzie. przy moim setupie to 6,5 mm trzeba zareyzykować kupie RF tej samej firmy i zobaczymy. czytałem że tam można delikatnie zmanipulować ciśnieniem opon.

Opublikowano
Ja mam problem przy 10j z tyłu i 8,5j z przodu.Ty masz 9j z przodu to może przy ogumieniu przewidzanym nie będzie problemów.
Opublikowano
Taki rozmiar nie posiada homologacji dla twojego modelu, słyszałem że ubezpieczalnie sprawdzają takie szczegóły w razie roszczeń o odszkodowanie.

Przestań powielać mity.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

F10 już nie mają gwarancji producenta, więc może zakładać opony od roweru. A to, że mu napęd siądzie to jego sprawa.

Przy xDrive się nie kombinuje z felgami i oponami. Trzeba zakładać to, co producent przewidział.