Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I nie wiem czy musze przed tą trasą koniecznie wymienić olej? Mobil 1 półsyntetyk,- oryginalny raczej. Jest brązowy ale jakby były gdzieniegdzie czarne mikro drobinki .

W sumie silnik pracuje bardzo ok, a ja jeżdże spokojnie. Jechać w tą trase jeszcze na tym oleju?

kocham moją bejke!!!!!!!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Popieram, lepiej nie. A co tam kontrolki inspekcji na ten temat? A nieważne, wymień i jedź ze spokojem :)
Kai
Opublikowano

Od okolo 500km świeci sie jedna diodka od oleju. W sumie to nie wiem czy te kontrolki są zależne tylko od ilości km czy też np pobierają jakieś info z kompa o stylu jazdy itp. ?

Oil servis sie jeszcze nie zapalił.

kocham moją bejke!!!!!!!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Od okolo 500km świeci sie jedna diodka od oleju. W sumie to nie wiem czy te kontrolki są zależne tylko od ilości km czy też np pobierają jakieś info z kompa o stylu jazdy itp. ?

W E34 i E32 zależy od kilometrów, temperatury silnika i obrotów.

limit = przebieg_rzeczywisty * (1 + 0,5 *(obroty>4500) + 1 * (temperatura_silnika<30) )

Limit to 12500km, lampka na 2500km (jak się ktoś postara, to każda może gasnąć po 1000km - tak wynika ze wzoru).

Nie do końca jestem tylko pewien tej temperatury 30 stopni...

Kai