Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

potrzebuję porady w jaki sposób zmienić numer VIN w sterowniku skrzyni biegów. Została ona zmieniona z całą elektroniką z innego samochodu, po tym jest irytujący trójkącik na zegarach i chciałbym się go pozbyć.

Posiadam winKFP, Tool32, NCS Expert, NCS Dummy - zapewne przy pomocy któregoś z nich będzie się dało to zrobić ale za cholerę nie mogę w sieci znaleźć w jaki sposób.

Byłby ktoś w stanie pomóc ?

Opublikowano
Za pomocą tych programow nie przypiszesz uzywanej skrzyni do innego auta. Potrzebujesz lepszego sprzetu. Napisz skad jestes to na pewno ktos sie odezwie z okolicy.
Opublikowano
Na Yt są coprawda poradniki jak to zrobić, gdzie ktoś zmienia sterownik z innego samochodu i za pomocą WinKFP właśnie zmienia tak VIN. Jednak u mnie cały czas wywala jakiś error przy próbie połączenia się ze jakimkolwiek sterownikiem i brakuje mi SP-Daten chyba do aktualizacji WinKFP. Zresztą wszystkie poradniki jakie są dostępne są na jednym z tych programów które wymieniłem i ani razu jak do tej pory nie spotkałem się z innym, więc czemu miałoby się nie dać ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przy takich operacjach należy podać model bmw i rocznik , sa różne skrzynie i metody dopisywania

ale skoro skrzynia działa więc jest to skrzynia serii E ,na pewno nie E70 i E71 lub E84 lci z 8hp ponieważ te skrzynie są chronione kodem ISN i pozostają w trybie P

i nie da się dopisać żadnym programem bmw wymagany jest specjalny interfejs do edycji ISN

do zmiany vin w E6x i e8x i 9x wystarczy programowanie winkfpt po prostu wpisz poprawny vin w trybie comfortmode , potem koduj do serii NCS

potem reset adaptacji

wszystkie skrzynie serii F i G nie da się dopisać bez specjalnego oprogramowania , chronione są kodem ISN powiązanym z ze sterownikiem silnika i kluczem