Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

m2c automat.

jaki olej lejecie (firma itp).

piszczące hamulce m performance, tylko przy hamowaniu przy niskich prędkościach, ktoś się też spotkał?

Wymiana oleju skrzynia, dyfer w bmw mi powiedzieli ze producent nie przewiduje wymiany w skrzyni, natomiast w dyfrze 80k lub tez nie przewidują. Jak wasze zdanie?

Jakieś inne wymiany? Panewki, zawieszenie cokolwiek?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W M2 jest dwusprzęgłowa skrzynia więc wymiana max co 60kk. BMW od dawna twierdzi że się nie wymienia. W pozostałych automatach producent czyli ZF zaleca wymianę pomiędzy 80-120 kk. Tak samo z olejem w silniku wymieniać co 10-15kk a nie 30.
Opublikowano
W M2 jest dwusprzęgłowa skrzynia więc wymiana max co 60kk. BMW od dawna twierdzi że się nie wymienia. W pozostałych automatach producent czyli ZF zaleca wymianę pomiędzy 80-120 kk. Tak samo z olejem w silniku wymieniać co 10-15kk a nie 30.

A jak z dyfrem?

Jakieś oleje polecasz? Ostatnio wymieniałem na ten

stock-article-image?fileName=83212365929-01.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W temacie dobrych części eksploatacyjnych odsyłam kolegę do f-my Pro-Choice ze Szczecina. Zawsze dobrze doradzą, ceny dobre i szybka wysyłka. BTW, wszelkie wydumki z logo producenta auta omijam szerokim łukiem. Są inne lepsze firmy, ściśle specjalizujące się w produkcji choćby klocków hamulcowych. Ja używam EBC /np. Red Stuff/ i jestem zadowolony. Oleje tak jak przedmówca wspomniał, w takim aucie jak M2C wymienialnym 2x częściej niż zaleca instrukcja obsługi. Wszystkie, a zwłaszcza w skrzyni 2-sprzęgłowa. Cała jej mechatronika pływa w oleju, który krąży po wszystkich elementach. Przegapisz pewien moment i remont gotowy. Drogo nie jest, ale można go uniknąć. Powodzenia.