Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów, z racji tego że to mój pierwszy post - nie zabijcie jak coś źle :)

Sprawa wygląda następująco - chciałbym dołożyć światła dzienne które muszą spełniać warunki:

-musi współgrać z czujnikiem zmierzchu (ustawiam na auto i nie przejmuję się światłami)

-mają świecić się światła drogowe (wiadomo, ze zmniejszoną mocą)

-podczas pracy dziennych żeby świeciły się ringi (postojówki)

-funkcja comming/leaving home żeby aktywowała się po otwarciu/zamknięciu z kluczyka i do doświetlania żeby świeciły ksenony (jak w orginale)

Teraz pytanie do forumowiczów - czy ktoś coś takiego kombinował i czy są jakieś gotowe moduły? Widziałem parę na allegro ale doświetlanie tylko światłami dziennymi wydaje mi się słabe. Ratujcie! Auto zostaje u mnie na długie lata i chciałbym ją usprawnić (ale z zachowaniem wersji orginalnej)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdaje się że w oryginale E39 nie ma doświetlania. Drl z drogowych robisz poprzez kodowanie modułu LCM, od wersji IIIB obsluguje czujnik zmierzchu i zmienia drogowe na mijania z ringami. Nie kojarzę czy obsługuje oświetlenie przy otwieraniu. Napewno po wyłączeniu zapłonu jak manetka mrugniesz długimi to oświetla drogę do domu. Oczywiście biorę pod uwagę że czujnik RLS i włącznik świateł z trybem automatycznym posiadasz.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
Zdaje się że w oryginale E39 nie ma doświetlania. Drl z drogowych robisz poprzez kodowanie modułu LCM, od wersji IIIB obsluguje czujnik zmierzchu i zmienia drogowe na mijania z ringami. Nie kojarzę czy obsługuje oświetlenie przy otwieraniu. Napewno po wyłączeniu zapłonu jak manetka mrugniesz długimi to oświetla drogę do domu. Oczywiście biorę pod uwagę że czujnik RLS i włącznik świateł z trybem automatycznym posiadasz.

Moduł LCM wymieniony (ten który był nie miał tej opcji), LCM nowy daje opcję włączenia ale nic sie nie dzieje ze światłami. Po wyłaczeniu zapłonu + manetka to działa lecz zależy mi na automatyce :) włącznik świateł z trybem automatycznym mam + czujnik zmierzchu mam.

Bardziej chodzi mi o "dokładany" moduł który po dołożeniu do instalacji ogarnie moje "zachcianki"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak światła ci się same nie zmieniają to coś źle kodujesz. Musisz dać tagfahr i coś tam jeszcze plus drl.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
Jak światła ci się same nie zmieniają to coś źle kodujesz. Musisz dać tagfahr i coś tam jeszcze plus drl.

Nie wiem, aż tak się nie znam - robi to mój mechanik który się specjalizuje w E38.

Reasumując doszliśmy do wniosku żeby założyć taki oto dodatkowy moduł żeby jeszcze funkcja comming/leaving home była dodatkowo.

Poszukuję po prostu takiego modułu :)