Skocz do zawartości

[sDrive 18d '16] Regeneracja alternatora, uszkodzony regulat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu autko usilnie pokazuje komunikat o podwyższonym zużyciu akumulator na postoju. Analiza akumulatora pokazała:

Napięcie: 12.62V

CCA nominalne: 800EN

CCA faktyczne: 403EN

IR: 5.75 mOhm

Stan techniczny 50%

Stan naładowania 76%

Generalnie aku do uratowania (muszę kupić prostownik i podłączać go pewnie raz w tygodniu na noc małym prądem). Jednak wyszło z tego, że alternator nadaje się do regeneracji, ładuje zbyt niskim napięciem. Z tego co zrozumiałem, to regeneracja w aucie o takim przebiegu (2016, 150tys km) polega na wymianie regulatora napięcia. Czy ktoś wie, czy da radę gdzieś taki regulator kupić za rozsądne pieniądze?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Nie wiem, czy Ci pomoże moja opinia - ale alternator ja polecam oddać do dobrego elektryka samochodowego. U mnie nawet mechanik, który robił remont silnika sam nie dotykał alternatora i zawiózł do elektryka. Tam przy tym przebiegu na pewno pójdą nowe szczotki i łożyska przy okazji wymiany regulatora napięcia. Będziesz miał jak nowy cały kompletny alternator na kolejne 150 tys km. Kosztowało mnie to niewiele, a odpadają różne problemy jak samodzielne lutowanie połączeń alternatora czy ewentualne pęknięcie obudowy podczas wybijania łożysk.