Skocz do zawartości

BimmerTool - ograniczenie egr przez adaptacje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Próbowałem ograniczyć egr - zwiększyć ilość świeżego powietrze bezpośrednio do cylindrów programem BimmerTool - adaptacja egr. Przedział jaki stoi w info to od -0,4 do 1. Wyczytałem że czym więcej tym bardziej przymykamy egr. Niestety u mnie nie przyjmuje żadnych wartości oprócz 0... przy 0 jest ok, a jak dam choćby 0.1 to wyskakuje błąd. Jest jeszcze druga możliwość- wysterowanie egr (zakres od 5 do 95) ale tu nie wiem o co chodzi... może ktoś odpowie jak to ogarnąć?

2. Druga sprawa to wyskakuje mi błąd 2AA000 czyli czujnik poziomu oleju. Nie wiem czemu, bo u mnie jest tylko bagnet. Nie mam w CIC możliwości sprawdzenia poziomu. Temp pokazuje dobrze.

Opublikowano

1) W niektórych wersjach oprogramowania BMW uniemożliwiło zmianę adaptacji EGR, zatem jedyną wartością jaka można ustawić jest 0.

2) Nie spotkałem się jeszcze z F10 bez czujnika oleju. Ten czujnik podaje poziom i temperaturę oleju.

Opublikowano
  • Autor
A co to ta druga możliwość: wysterowanie egr?
Opublikowano

Wysterowanie EGR umożliwia jego ręczne zamknięcie/otwarcie w dowolnej pozycji. Jest to potrzebne przy montażu żeby nie uszkodzić zaworu (nie pamiętam czy otwarcie czy zamknięcie).

Ustawienie działa wówczas do momentu wyjścia z funkcji serwisowej i uniemożliwia sterownikowi silnika sterowanie zaworem EGR.

Opublikowano
  • Autor
A jeżeli chodzi o błąd czujnika poziomu oleju może ktoś polecić jakiś pewny bo rozstrzał cenowy jest ogromny...
  • 2 lata później...