Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Proszę o pomoc , czy ktoś ma info z jakim momentem dokręcamy jarzmo oraz zacisk hamulcowy w f20 . Czy przód i tył mają te same wartości momentu dokręcenia ? Z góry bardzo dziękuję za info.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

TYŁ

1L9OFzAS

- 28Nm

GgNm9CTL

- 50Nm + 60° ( wymień śruby )

PRZÓD

ERjtuyGP

- 110Nm ( wymień śruby )

GgHzelEY

- 28Nm

PRZÓD I TYŁ

1KseOi0R

- 16Nm ( wymień śruby )

Edytowane przez Burza1234
Opublikowano
Koledzy , mam 2 pytania . Czy mogę z przodu zmienić średnicę tarczy 284 mm na 312 mm bez zmiany zacisku i czegoś jeszcze i 2 czy taką zmianę odczuję pod czas chamowania . Z góry dziękuję.
Opublikowano

Sprawdź ile masz luzu pomiędzy ori tarczą a jarzmem i będziesz wiedział, czy wejdą inne tarcze.

Większe tarcze z przodu są dobrym pomysłem, ale: robiłeś coś z silnikiem, że potrzebujesz mocnych hampli? Może lepiej załóż customowy zestaw tarcz/klocków np EBC, bo ori części są dobre, ale do spokojnej jazdy.

Opublikowano
Dziękuję za porady, zakupiłem klocki galfer hp 1050 i tarcze gładkie dark . Dlatego gładkie bo zależy na czisy z układu hamulcowego . Mam tylko 42 tyś. km ale mam już rant na tarczach (1 fabryczne a 90 % jazdy po mieście) więc zdecydowałem że tarcze też zmienię .
Opublikowano
Bzdury gadają… W kilku autach miałem/mam tarcze nawiercane/frezowane i tylko podczas hamowania /i to ostrego/ coś słychać. Nie jest to dźwięk demolujący uszy :wink:
Opublikowano
Nigdy takich nie miałem , więc musiałem komuś zaufać z opinią . Tak samo z doborem hamulców . Ebrakes wieliczka doradziło wziąść taki zestaw klocki galfer i tarcze dark , od razu mówiłem że kasa nie ważna chcę naprawdę dobre hamulce . A teraz się zastanawiam czy dobrze że posłuchałem .
Opublikowano
Jest OK. Klocki galfer i tarcze dark to dobry wybór, chyba że często śmigasz po torze lub miewasz sytuacje np na autostradzie z szybkim wytracaniem prędkości typu „200->120”?
Opublikowano
Witam, pojechalem zmienic klocki z przodu zgodnie z powiadomieniem serwisowym (auto 118i , silnik N13 , jezdzi 2,5 roku , przebieg 21tys ) i zostalem zaskoczony telefonem z serwisu , ze tarcze z przodu sa do wymiany bo maja ponizej 20mm :-O Czy komus tez tak szybko zuzyly sie tarcze ? po 21 tys km ? dzieki, k