Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, tak jak w temacie, nie działa składanie, podgrzewanie i regulacja prawego lusterka, na chwilę obecną sprawdziłem bezpieczniki są ok, może jakaś podpowiedź, auto z 2016 roku
Opublikowano

skrzynka w schowku, bezpieczniki z rozpiski 52,67,69,85

I bardzo przepraszam to jest lewe lusterko od kierowcy,strona prawa utkwiła mi w głowie ponieważ musiałem wymienić tylną prawą lampę w klapie ponieważ upalił się led a że to auto żony to tak z doskoku serwisuje :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

F69.......7,5A odpowiada za lewe lusterko.

Ja bym na twoim miejscu w pierwszej kolejności sprawdził czy dochodzi napięcie do kości lusterka...

1VnXyaCkjf

1VnXTeGK4t

- pin nr.6 , kol.przewodu czerwono - szary.

Opublikowano
ok, dzięki za podpowiedź,jutro spróbuję to ogarnąć, chyba ze w dalszym ciągu będą takie mrozy to chwile poczekam:) nie chciałbym połamać plastików
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie no , przy takich temperaturach to nie ma co grzebać.

Zostaje ci garaż lub jakiś parking pod centrum handlowym. Oczywiście warto by było dobrze nagrzać wnętrze auta.

Wiesz co , jeśli twoje miejsce pracy ma być w nie do końca w sprzyjających warunkach atmosferycznych, to podam ci jeszcze inne miejsca , gdzie będziesz musiał porobić pomiary napięcia jeśli nie będzie go w w/w pinie.

Pierwsze pytanie chcę wykluczyć awarię masy/minusa .

Czy wszystkie inne odbiorniki w drzwiach kierowcy są sprawne , tzn. oświetlenie klamki , przycisków , oświetlenie kieszeni czy przycisk wlewu paliwa???

Napięcie na bezpiecznik F69 podawane jest z zacisku 30B , tzn pojawia się np. gdy otworzysz drzwi. Jeśli minie dłuższy czas a ty nie będziesz w międzyczasie otwierał drzwi to napięcie zostanie wyłączone , dlatego ponownie zamknij i otwórz drzwi .

Może sprawdzanie napięcia zaczniesz od w/w bezpiecznika F69.....7,5A.

Napięcie sprawdzasz na wejściu i wyjściu bezpiecznika ( w bezpieczniku powinny być dwa małe otwory przez które dojdziesz sondami od multimetra ) . Zwróć również uwagę , czy nóżki bezpiecznika dobrze dotykają konektorów ?

1VnXlluGne

Jeśli napięcie będzie , to sprawdzasz kość X28*1B ........... pin nr.14 ....... kol. czerwono - szary.

Zwróć uwagę na pin nr.12 , w jakim jest stanie ( K_LIN_1 )?

Zwracaj uwagę na piny i konektory w kościach , ponieważ może występować korozja elektryczna , która ogranicza przepływ prądu jak i niszczyć metalowe piny czy konektory.

1VnYNJktCM

1VnXQsJkHd

Następnym miejscem jest przycisk w drzwiach S35 a dokładniej kość S35*1B ......... pin nr. 10 ( jest to wejście plusa ) ......... pin nr.3 ( jest to wyjście plusa w stronę lusterka ).

Zwróć uwagę na stan pinów nr.2 i 4 ( K_LIN_1 )

1VnYXSnggF

HRIfIyVo

Na końcu jest kość lusterka , tam jest wcześniej wspomniany plus , pin nr.6.

Zwróć uwagę na stan pinu nr.5 ( K_LIN_1 )

Jeśli wszystko będzie w porządku to można upatrywać awarię w module A258 który steruje/zarządza lusterkiem przez przewód K_LIN_1. Oczywiście w elektryce może być wszystko możliwe dlatego stawianie diagnozy na odległość jest bardzo trudne.

Jest szansa , że przewód K_LIN_1 może mieć przerwę/zwarcie/słaby kontakt w kościach elektrycznych.

Dlatego trzeba wszystko sprawdzić , aby wykluczać po kolei możliwe miejsca awarii.

1VnY0YImiA

Sprawdź na komputerze czy masz jakieś błędy?

Może zwarcie w lusterku spowodowało ,że modul A258 wyłączył jego sterowanie. Czasami skasowanie błędów może pomóc?

No nic, porób pomiary i daj znać co tam ustaliłeś?

Opublikowano
kurczę , dziękuję za za taka profeskę,na chwilę obecną jeszcze nic nie zrobiłem czekam na dobrą pogodę u mnie tu piz...ga ze hej, garaż mam zawalony gratami, ale jak tylko ogarnę temat to poinformuję co i jak, auto jeszcze dziewicze nie rozbierane i też bez dzwonów :) krajowe dlatego nie chce nic uszkodzić,w końcu kiedyś będę sprzedawał i nie chciałbym aby ktoś mi wmawiał ze to jakiś szczep bo trzeszczy:)a to ze lusterko się nie składa to nie jest problem wagi natychmiastowej.w drzwiach wszystko działa,komfort, szyby, ambient, jedynie lusterko i to też nawet nie wiem kiedy padło, wyszło przed myjnią, pozdrawiam